Hirdetés
Hirdetés

A franciák nem tréfálnak

A párizsi alkotmánybíróság törvényesnek ítélte a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében bevezetett drasztikus hatósági intézkedéseket, pontosabban azokat, amelyekre egy ügyvéd panaszt tett a taláros testületnél.

Hirdetés
Hirdetés

Létezik egy olyan szigorító előírás, hogy akit a járványellenes rendszabályok megszegéséért egy hónap leforgása alatt háromszor megbírságolnak, a bírságot is ki kell fizetnie, emellett 6 hónapos szabadságvesztést kell letöltenie. A francia alkotmánybíróság indoklása szerint a járvány idejére bevezetett rendeletek szövege olyan egyértelmű és világos, hogy a bírságolásoknál kizárhatók a visszaélések.

A koronavírus-járvány kezdete óta Franciaországban meghaladta az 1,1 milliót a Covid-19 betegség terjedésének megfékezését célzó rendszabályok megszegésének okán kiszabott pénzbírságok száma. Ezzel szemben Romániában március óta körülbelül 300 ezer olyan bírságolás történt, amelyek a koronavírus-járványhoz köthetők. Ezeknek a pénzbírságoknak a zömét azonban törlik a bukaresti alkotmánybíróság döntése nyomán.

Franciaország lakosságának a száma 66,5 millió, a Romániáé 19,5 millió, a pénzbírságok számaránya között nincs nagy különbség.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük