Felhívás!

Romák, akiknek bejött az élet

Az antena3.ro hírportál megbízható forrásokra hivatkozva közli a leggazdagabb romániai romák listáját. Voltaképpen “titkos listának” nevezik, ami azt jelenti, a vagyonértékek csupán becslések lehetnek, “papírnyomok” alig-alig léteznek. Az érintettek nyíltan vállalják nemzetiségüket, etnikai származásukat, sőt, általában a cigány népi hagyományok követői.

Jelenleg a leggazdagabb romániai roma a bánsági Ionelas Carpaci, vagyona meghaladhatja a 10 millió eurót. Nehéz számolni, ugyanis itt családról és klánról van szó, a vagyongyűjtést az idősebbek kezdték, némelyikük már nem él. A Carpaci család több értékes ingatlant birtokol Temesvár történelmi központjában, az épületek megszerzésére, felvásárlására több módszert is bevetettek az évtizedek során. Amikor például sikerült egy-két lakrészt törvényesen megvásárolni, az önrészük eladására kényszerítették a társtulajdonosokat, szomszédokat. Akár úgy is, hogy folyamatosan zaklatták, vízvezetékek révén eláztatták őket stb., stb.

A második helyre a moldvai Ferdinand Stefanescu került 7 millió euróval, harmadik Silvian Ilie Filoti Fulguta 6,3 millió euróval, utóbbi az olténiai Krajovához kötődő roma közösség vajdája. A negyedik helyezett – szintén olténiai – Bercea Mondial vagyonát 3,7 millió euróra taksálják. Utóbbi eredeti (hivatalos) neve Sandu Anghel, a felvett előnév több formában ismeretes: Mondial, Mondialu, Mondialul, mindenképpen “valami világ”.

A férfi és családja főleg azzal került a sajtó fókuszába, hogy megvesztegették Traian Basescu volt államfő fivérét (Mircea Basescu), aki emiatt le is töltötte már a börtönbüntetését. A Bercea klán a 2009-es választási kampánykörúton lévő államfő feleségének, Elena Basescunak nyakláncon hordozható roma emlékérmét ajándékozott, később Mircea Basescu és felesége keresztelte a Bercea család  egyik újszülöttjét. Ezek után történt a megvesztegetés, a klán Basescuék révén éppen Bercea Mondial számára akart kedvező bírósági ítéletet “elintézni” egy bűncselekmény perében. Azt kérték, a férfit annyi időre ítéljék el, amennyit előzetes letartóztatásban töltött. A volt államfő fivére megígérte, hogy közbenjár. Végül abban az ügyben Berceát tíz év szabadságvesztésre ítélték, ebből indult a bosszú Mircea Basescu ellen, a közbenjárási ígéreteket, a megvesztegetési alkudozásokat ugyanis rejtett kamerával filmezték a roma klán tárgyalói.

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.