Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tătaru: nyomós okkal lehet elhagyni a települést május 15-étől

Tătaru: nyomós okkal lehet elhagyni a települést május 15-étől Románia

Május 15-e után a polgárok csak nyomós okkal hagyhatják a lakhelyük szerinti települést – mondta hétfőn az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez esetben elegendő lesz a szóbeli nyilatkozat, amelyet valamilyen dokumentummal, például a tulajdont igazoló okmánnyal kell alátámasztani.

Hirdetés
Hirdetés

„Május 15-e után csak nyomós okkal hagyhatjuk el a települést: ha gondoznunk kell egy gyereket, egy beteg személyt, ha el akarunk menni egy ingatlanhoz, amely a birtokunkban van, ha mezei munkát kell végeznünk stb. (…) Úgy gondoltuk, hogy ilyen esetekben szóbeli nyilatkozatra legyen szükség, amelyet kiegészít egy, a tulajdont igazoló dokumentum. Bizonyítani kell a nyomós okot, meg lehet adni a címet, és akkor azt ellenőrizni lehet” – magyarázta.

A miniszter hozzátette, településen belül nem lesz szükség többé a felelősségvállalási nyilatkozatra, néhány szabályt azonban továbbra is be kell tartani.

„Ha két hét elteltével az elvárásainknak megfelelően alakul a helyzet, nem lesznek újabb gócpontok és széles körű közösségi terjedés, a következő 14 napban újabb enyhítések várhatóak majd” – nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy folytatják a tesztelést, és a nyár folyamán helyi, regionális és országos szintű felmérést végeznek „önként jelentkező személyek” bevonásával. Ezzel azt akarják felmérni, hogy a lakosság mekkora hányada esett már át a fertőzésen, hogy ennek tudatában készüljenek a járvány esetleges második hullámára.

Remélik, hogy jövő héten csökkenni fog az új esetek száma

Reményét fejezte ki hétfőn az egészségügyi miniszter, hogy jövő héttől csökkenni fog az új koronavírusos megbetegedések száma. Nelu Tătaru szerint ez elsősorban az állampolgárok magatartásán múlik.

A tárcavezető rámutatott, míg a járvány kezdeti szakaszában „fűrészfogszerű” kiugrások voltak a járványgörbén, mintegy két hete ez ellaposodni látszik, miután sikeresen kezelték a húsvéti ünnepeket, illetve a május 1-jei hétvégét. „Reméljük, jövő héten csökkenni fog az új esetek száma” – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy számításaik szerint több mint 80 millió egészségügyi maszkot tudnak majd a lakosság rendelkezésére bocsátani. Tătaru ugyanakkor nem zárta ki, hogy maximálják a védőmaszkok árát, „amennyiben indokolttá válik”.

A fertőzésveszély változatlan, és a lazítás utáni első napokban talán még nagyobb lesz

Nelu Tătaru úgy nyilatkozott hétfő este a Digi 24 televíziócsatornának, hogy aggódik a korlátozások feloldása miatt, mert a fertőzésveszély változatlan lesz, sőt, az első napokban még nagyobb is lehet, mint eddig volt.

Tătaru azt mondta: tart attól, hogy az emberek helyváltoztatásainak sűrűsödésével kiújulnak a lokális fertőződések. Ugyanakkor igyekszik optimistán kezelni a kérdést, és reméli, hogy a lakosság megértette a távolságtartás és maszkviselés szükségességét – tette hozzá.

A miniszter leszögezte: az egyes, fertőzési gócnak minősülő területek teljes vesztegzár alá helyezése és más szigorú szabályok elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy kordában tartsák a járvány terjedését. Hozzátette: társadalmunk rendkívüli eseményeken ment keresztül, és sikerült a „felszínen” maradnia, de ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt.

Azt is elmondta: a következő öt-hat napon az új igazolt fertőzési esetek számának csökkenését valószínűsíti, de mivel ezek a napok részben egybeesnek a lazítás első napjaival, fokozott óvatosságot ajánl. „A veszély ugyanakkora, és a lazítás utáni első napokban talán még nagyobb lesz” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 12., 11:23
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Azokra nem gondolnak akik falun élnek és a fizetésüket kártyára kapják? Sok faluban nem lehet kártyával fizetni, nincs ATM és Paypont sincs hogy számlát lehessen fizetni.

 • User
  Dátum: 2020. május 12., 14:21
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ha ennyire féltenek minket, és mindent el kell mondani, hogy ki, hova akár menni,akkor jó, rendben. De akkor ezt a sok szőrös nyelvű bocskorost, akik naponta több 1000 autóval mennek át pl. Kovászna megyén mi a francért nem ellenőrzi senki sem? Táliábó vinye? Na maradjon ott, vagy a megye határon túl. A fene essen már egyszer bele, ha meg kell dögöljön a nép, úgyis megfog. Már az ország, az egész rendszer úgyis bele fulladt a sok hülyeségbe!

 • User
  Dátum: 2020. május 14., 11:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez mind szép és jó,de vannak aspektusok amelyek érdekes mód nem kerültek terítékre.A legtöbb állampolgár igyekezett betartani a szabályokat hogy kikerüljön a megbetegedés elől.De…rengeteg ember kifogyott minden tartalékból (már akinek volt) arról nem is beszélve mennyien maradtak munka nélkül, vagy akármilyen megélhetési lehetőség nélkül.Egy szó mint száz,mi a megoldás a kialakult helyzetre? Vígan,,egészségesen ‘ éhen döglik a nép egy része,vagy elindulunk a „jó öreg” mondás után, miszerint , szükség törvényt bont’ és azt csinálunk amit akarunk, lényeg hogy megmaradjunk.Tunivalo hogy az éhség nem ismer se törvényt se istent.Azert hogy idáig fajult a gazdasági leépülés,nem a nép többségétől függött.Egy két infantilis határozat vagy vita biztos mindenkinek eszébe jut.”Az uborka legyen egyenes, kivágni az akácfákat”, és még rengeteg torz ötlet.Ilyen , kőkemény’ munkáért még fizetés is jár.Megpedig jó, zsíros,szinte mangalica szalonnahoz hasonló.

 • User
  Dátum: 2020. május 14., 22:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ejsze eddig oktalan kóvályogtunk a város és a falu között, ahol lakunk?!? A hülye mesélő – beszóló esetleg egy tanyáról származik, fogalma sincs arról, mi a település!!!!