Felhívás!

Tătaru: június 1-je után országos szintű antitestszűrés kezdődik

Tătaru: június 1-je után országos szintű antitestszűrés kezdődik Románia

Országos szintű antitestszűrés indul június 1-je után annak megállapítására, hogy a romániai lakosság mekkora hányada esett át a koronavírus-fertőzésen, és vált védetté a vírussal szemben – erősítette meg hétfő este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető azt mondta, jövő hónap elején kezdődik a tesztelés, és fejlesztési régiókként zajlik majd. “Van nyolc fejlesztési régiónk. Valamennyi megyében, valamennyi korcsoporttól vesznek mintát és tesztelni fogják. (…) Így kiderül, hogy korcsoportonként mekkora az aránya azoknak, akik már védettek a vírussal szemben” – magyarázta Tătaru, hozzátéve, az eredmények alapján meg tudják majd becsülni a populációimmunitás fokát, ami segíthet képet kapni arról, miként alakul majd ősszel a járványgörbe.

A prevalencia-felmérést közösen végzi az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) – mondta még a tárcavezető.

Csütörtöktől kezdődően mutatkozik majd meg a három hétvégi nap hatása

Csütörtöktől kezdődően derül ki, hogy milyen hatása lesz a szükségállapotot követő háromnapnyi lazításnak – véli az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru azt mondta, a szükségállapot megszűntét követő “két-három nap, az emberek örültek a szabadságnak, egyesek túlzottan is”. “Ennek a három napnak a hatása csütörtöktől kezdődően mutatkozik majd meg. (…) Remélem, óvatosan örültünk – bár láthattuk, hogy voltak helyek, ahol nem volt annyira óvatos ez az öröm -, és ha nő is az esetek száma csütörtöktől, ez a növekedés csekély lesz” – fogalmazott a miniszter a Digi 24 televízió műsorában.

Megkérdezték tőle azt is, hogy lakhelyi elkülönítésbe kell-e vonulniuk az ezekben a napokban külföldről hazatérő román állampolgároknak. “Mindenkinek, aki külföldről érkezik, otthoni elkülönítésbe kell vonulnia. Intézményesített karanténba csak azokat helyezik, akik nem akarnak a családjukkal maradni, vagy megszegik az otthoni karantén szabályait, ez esetben azonban nekik kell állniuk a költségeket” – nyomatékosította Nelu Tătaru.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások