Felhívás!

Tăriceanu büntetőjogi eljárás indítványozását kéri a parlamenttől a kormányfő ellen

Tăriceanu büntetőjogi eljárás indítványozását kéri a parlamenttől a kormányfő ellen Románia

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javasolni fogja, hogy az alkotmány 109-es cikkelye alapján a parlament kezdeményezzen büntetőjogi kivizsgálást Ludovic Orban miniszterelnök ellen törvényszegésre való felbujtás miatt – nyilatkozta kedden a párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

“Azzal, hogy Orban azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, súlyos törvénysértést követett el, az alaptörvény megsértését, vagyis az alkotmányét. Ez a nyilatkozat nem egy nyelvbotlás volt, hanem része a PNL-sek szégyentelen, céltudatos támadásainak az igazságszolgáltatás ellen. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy támadást intéznek minden intézmény ellen, amely nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek. Határozottabb reakciót vártunk volna a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól, mint ahogy azt is elvártam volna, hogy az Európai Bizottság legalább felvonja a szemöldökét, de úgy tűnik, hogy ami egyesek számára tilos, az másoknak szabad. (…) Az ALDE nem akar cinkos lenni egy kis diktátor születésének elősegítésében, így javasolni fogja a parlamentnek az alkotmány 109-es, a kormánytagok felelősségéről szóló cikkelye alapján, hogy kezdeményezzen büntetőjogi kivizsgálást Ludovic Orban miniszterelnök ellen törvényszegésre való felbujtás miatt” – írta Tăriceanu a Facebookra.

Az ALDE elnöke a büntető törvénykönyv nyilvános felbujtásról szóló, 368.cikkelyére hivatkozik, mely szerint “A közönség biztatása szóban, írásban vagy bármely más eszközzel arra, hogy bűncselekményeket kövessen el, 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő’, illetve a második bekezdés értelmében ‘Ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt köztisztviselő követi el, a büntetés 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés és egyes jogok gyakorlásától való eltiltás”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 7., 13:37
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Az alkotmánybíróság nem azt mondta, hogy mindenki menjen haza és kezdjen el járkálni a közösségben, hanem, hogy nem lehet kórházban tartani vagy otthoni elkülönítésre kényszeríteni senkit törvény nélkül. Ha valaki azt javasolja, hogy ülj otthon, nem az alkotmánybíróság elleni bojkottra szólít. De hát a politikusok mindent ki tudnak forgatni.
    Amúgy Orban nem a szívem csücske, sőt. Ráadásul lett volna lehetőség törvényt is hozni, csak vagy inkompetensek, vagy ki akarták váltani ezt a reakciót, hogy vagy mutogassanak a PSD-re. Mindkettő szomorú.