Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: tízmillió euróból finanszírozzák a nagyragadozókkal való konfliktusok kezelését

Tánczos: tízmillió euróból finanszírozzák a nagyragadozókkal való konfliktusok kezelését Románia

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hétfőn azt mondta Nagyváradon, hogy lesz pénz a nagyragadozókkal való konfliktusokat megelőző intézkedésekre egy 10 millió eurós programon keresztül, amelyet az európai beruházások minisztériuma finanszíroz.

Hirdetés
Hirdetés

Tánczost arról kérdezték az újságírók, hogy a minisztérium anyagilag támogatja-e a nagyragadozókkal való konfliktusok megelőzésére irányuló beruházási programot, mivel a WWF Románia képviselői szerint a minisztérium egyetlen dollárt sem különített el erre, az elmúlt 15 évben csak környezetvédelmi szervezetek végeztek ebből a célból beruházásokat, villanypásztorok és juhászkutyák beszerzésével.

A miniszter igennel válaszolt, és üdvözölte a WWF kezdeményezését. Mint elmondta, a hét folyamán indul egy 10 millió eurós program, amely révén számos megelőző intézkedést és a legnagyobb olyan, tudományos alapokon nyugvó programot finanszírozzák, amelynek célja a barnamedve-populáció felmérése.

Úgy vélekedett, a villanypásztorok csak helyi megoldást jelenthetnek, nagy kiterjedésű területeket nem lehet körbevenni velük, már csak azért sem, mert akadályoznák a nyájak terelését és a legeltetést. Kifejtette, a juhászok évszázadok óta tudatában vannak a hegyi legeltetés veszélyeinek, a farkas- vagy medvetámadás kockázatának, a jelenség azonban mára olyan súlyossá vált, hogy lassan nem lesz ember, aki vállalná a hegyi legeltetést.

„Ez egy valós probléma, amely egyre nagyobb kockázatot és veszélyt jelent erre a tevékenységre, a juhtenyésztés és a pásztorkodásra, amely nemzeti örökség” – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 27., 9:11
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Lesz ott lopás Barnabás!!!😆
  Azzal, hogy jobbról balra költöztetitek a medvéket nem old meg semmit! Kamionnal kapott a környékünk 5 medvét kb 3 hete😁
  Pár medvét Nyugateurópa erdeibe is elengedhetnének! Wtf környezetvédők?! 1000 db nekünk elég lenne! 10 millióból mi minden mást lehetne tenni!!!!