Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: Románia nem lesz Európa szemétlerakata

Tánczos: Románia nem lesz Európa szemétlerakata Románia

A hatóságok idén több mint 3 ezer tonna hulladékot állítottak meg, amely illegálisan érkezett Romániába – közölte szerdán a Facebook-oldalán Tánczos Barna.

Bejegyzésében a környezetvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy 2022-ben gyakorlatba ültették az országba érkező összes hulladék nyomonkövetési rendszerét (RoAFM), valamint korlátozták a hulladék és használt áruk behozatalára illetékes határátkelőhelyek számát. Ezek szerint csak olyan hulladék érkezhet Romániába, amely az újrahasznosítás révén értéket hoz a hazai gazdaság számára.

Tánczos tájékoztatása szerint a RoAFM-en keresztül 6360 hulladéktranzakció nyomonkövethetőségét tették lehetővé, biztosítva a nyomon követett/ellenőrzött hulladékmennyiségek újrahasznosítását. Ennek nyomán 14 szabálysértési szankciót alkalmaztak 607 ezer lej értékben és két figyelmeztetést, illetve 9 büntetőeljárás indult az illegális hulladékszállítás miatt.

„Ezúton is köszönöm a határrendészet, a Környezetvédelmi Őrség és a Környezetvédelmi Alap szakembereinek az eredményes együttműködést, ezzel Románia egy lépéssel előrébb jár, így nem csak tüzet oltunk, hanem tervezhetünk, és egyben felkészülhetünk azokra a változásokra, amelyek Románia schengeni övezethez való csatlakozásával következnének be” – írta bejegyzésében a miniszter.

forrás: Agerpres

fotó:Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások