Hirdetés
Hirdetés

Jóváhagyta a kormány a speciális nyugdíjakat szabályozó törvénytervezetet

Jóváhagyta a kormány a speciális nyugdíjakat szabályozó törvénytervezetet Románia

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet.

Marius Budăi munkaügyi miniszter a kormányülés után elmondta, hogy a szolgálati nyugdíjakat szabályozó jogszabályjavaslatot az új ülésszakban, február elseje után fogja majd megvitatni a parlament.

A tárcavezető leszögezte, hogy a tervezet kidolgozásakor figyelembe vették az országos helyreállítási terv (PNRR) előírásait, az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit és az átláthatóságra is odafigyeltek. Egy tavaly decemberi memorandum előírásainak megfelelően valamennyi minisztert bevonták a jogszabályjavaslatot összeállító munkacsoportba.

Marius Budăi hozzátette, a bírák és ügyészek, az alkotmánybírák, a számvevőszék személyzete, a diplomaták, a polgári légiközlekedési személyzet, a parlamenti köztisztviselők nyugdíját, valamint a katonai nyugdíjakat szabályozó tervezet egyik fő célja a járandóságokkal járó költségvetési kiadások csökkentése. Valamennyi érintett kategóriához tartozó személy különnyugdíjának összege az utolsó 12 ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetése átlagának a 65 százaléka lesz, szemben az eddigi 80 százalékkal. Ez alól csak a bírák és ügyészek képeznek kivételt, esetükben ugyanis továbbra is a 12 egymást követő hónapban kapott nettó bér 80 százaléka marad a különnyugdíj összege, mivel erről alkotmánybírósági döntés rendelkezik – magyarázta.

Egy másik fontos elv, hogy a nyugdíj összege nem lehet nagyobb a nyugdíjas személy korábbi fizetésénél. Ezért az összes nyugdíjat újraszámolják a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított hat hónapon belül – tette hozzá a miniszter.

A nyugdíj kiszámításának alapját képező keresetbe nem számolják bele a nem állandó jellegű jövedelmeket. Ugyanakkor a bírák és ügyészek a tisztségben eltöltött legkevesebb 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat – ismertette a tervezet főbb előírásait Marius Budăi.

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük