Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos Barna: tudományos alapokra helyezik a medveállomány kezelését

Tánczos Barna: tudományos alapokra helyezik a medveállomány kezelését Románia

„Az ember és a medve közötti konfliktus elemzésének eredményeit összefoglaló végső jelentés képezi a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által 2022-ben előírt megelőzési kvóták elosztásának alapját. A projekt keretében végzett tevékenységek konkrét eredményeit a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium egy olyan alkalmazható vadgazdálkodási stratégiában ülteti gyakorlatba, amely egyensúlyt teremt a fajok megőrzése és az ország társadalmi-gazdasági sajátosságai között” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter,  az Életet a medvéknek – A romániai barnamedve-állomány megőrzése nevű projekt záróakkordjaként szervezett brassói sajtótájékoztatón. 

Hirdetés
Hirdetés

A szaktárcavezető rámutatott: „a háztartási hulladék kezelési rendszerének fejlesztése folytatódik az ember és a medve közötti konfliktusok sújtotta területeken, és örvendetes, hogy számos polgármester megértette a medvék okozta problémák összetettségét és medvebiztos hulladékgyűjtési rendszereket telepítettek.”

A projekt magában foglalta a romániai medvepopuláció kezelési tervének aktualizálását a társadalmi-gazdasági fejlődés összefüggésében és a konfliktusok komplex kezelési lehetőségeit vizsgálta új módszerek alkalmazása, a korábban alkalmazott módszerek tökéletesítése és összehangolása által. A folyamat egy kiemelt fontosságú részét képezte a barnamedve-élőhelyek minőségének országos szintű elemzése is az elmúlt évtized társadalmi-gazdasági fejlődése tükrében. A projekt arra is rávilágított, hogy az áttelepített és megfigyelt medvék GPS-es és GSM-es monitorozásából levont általános következtetés az, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező medvék áttelepítése hosszú távon nem járható megoldás, mert ezek az egyedek visszatérnek arra a helyre, ahol elfogták őket, vagy ugyanazokat a problémákat okozzák az új élőhelyükön is. A projekt keretében a háziállatok, a veteményesek és a gyümölcsösök védelmére elektromos kerítéseket telepítettek, aminek hatására ott, ahol rendeltetésszerűen használták ezeket, nem okozott kárt a medve, a környező, védtelen legelőkön azonban igen.

A szaktárcavezető ismertette a projekt hasznát: „Az ember és a medve közötti konfrontáció helyi és országos szinten végzett elemzése megmutatta a konfliktusok fajtáit, a meghatározó tényezőket, a konfliktusok gyakoriságát és helyét, továbbá azonosította azokat a területeket, ahol nagy az emberek és medvék közötti konfliktus veszélye. Ennek az elemzésnek az alapján fogjuk előkészíteni a prevenciós kvótákra vonatkozó jogszabályt és bocsátjuk majd közvitára.” Tánczos Barna a projekt lezárásaként leszögezte, hogy a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium továbbra is az emberek és javaik megóvásáért és a romániai barnamedve-populáció megőrzéséért fog dolgozni.

Az Életet a medvéknek projekt 2014. október elseje és 2021. december 31-e között zajlott a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Intézet vezetésével, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, a Kronstadt R.A. Helyi Erdőgazdálkodási Hivatal, a Barcarozsnyói Erdészeti Hivatal, a Bucsecs Nemzeti Park Igazgatósága és a Kárpát Alapítvány közreműködésével. Társfinanszírozó az Európai Bizottság a FILE+ Natura programon keresztül.

Az Európai Unió medveállományának több mint 60 százaléka Románia területén van. Az országon belül a legtöbb medvét Kovászna, Hargita és Brassó megyében jegyezték. Az országban a legfrissebb felmérés alapján több mint 6300 medvét tartanak nyilván, megközelítőleg 71 négyzetkilométeren oszlanak el. Száz medvére nagyjából száz négyzetkilométer jut. A legtöbb medve okozta kárt Hargita és Kovászna megyében jegyezték, akárcsak a legtöbb elpusztult medvét, leginkább vonat- és autóbalesetek okozták az állatok vesztét. A balesetek helyszínei azt jelzik, legtöbbjük a medvék természetes élőhelyétől távol történik. 

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 29., 13:05
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A sok duma helyett konktrét és pragmatikus cselekedetek kellenek. Tánczoska is lassan beleolvad a mioritikus környezetbe. Az EU ha annyira csipi a medvéket párat lenyúlhatna, ne csak a migránsok elosztási kvótáját eröltesse.

 • User
  Dátum: 2022. január 30., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  „több mint 6300 medvét tartanak nyilván, megközelítőleg 71 négyzetkilométeren oszlanak el. Száz medvére nagyjából száz négyzetkilométer jut.” – valaki a matekkel nagyon hadilábon áll, s ő kéne megmondja, hogy mennyi az annyi a medvékkel…
  Továbbra is csak üres beszédekkel s drága „tanulmányokkal” traktálnak miközben lassan megesznek a nyűmódra hemzsegő medvék. Elég a semmitmondó közleményekből, lépjen végre a minisztérium!

 • User
  Dátum: 2022. január 31., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Arról bezzeg nem happogtatnak, hogy „kűfűdön” ezelőtt, az össze medve állományt ki lőttek?!….. Úgy-e? Csak az unió ossza az észt nekünk!
  Nálunk, nehogy egy is el essen, akkor be lehetne fogadni kedves uniós tagok, jaj hogy nem kellenek, mert veszélyesek.
  Ha az emberbe kárt tesz, arra annyi a válasszuk, miért ment oda… 🙄😑