Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: Oroszország képviselői meglátogathatják a deveselui katonai bázist

Aurescu: Oroszország képviselői meglátogathatják a deveselui katonai bázist Románia

Bogdan Aurescu nem lát problémát abban, hogy a kölcsönösség elve alapján az Orosz Föderáció vagy bármely más fél képviselői meglátogassák a deveselui katonai bázist.

Hirdetés
Hirdetés

Erről a Digi24-nek nyilatkozott csütörtök este a külügyminiszter. Kijelentette, hogy a deveselui bázis nem jelent fenyegetést Oroszország számára, és erről személyesen is meggyőződhetnek az orosz fél képviselői, ha meglátogatják a katonai létesítményt.

Bogdan Aurescu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Bukarest „teljes mértékben érthető” elvárása a kölcsönösség: azaz ha az orosz fél ellenőrizni kívánja a develui bázist, akkor a NATO-tagállamok – beleértve Romániát – képviselői szintén látogathassanak meg oroszországi katonai létesítményeket, például rakétaütegeket. „Szerintem ez egy normális elvárás” – jelentette ki.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítése az első perctől az átláthatóság jegyében történt. „Semmilyen rejtegetnivalónk nincs Deveseluban” – fogalmazott Aurescu. Hozzátette: a katonai bázison lévő elfogórakéták az atlanti térségen kívülről érkező ballisztikus rakétákat hivatottak semlegesíteni.

Jelenleg nem szükséges a román diplomaták hazahívása Ukrajnából

Románia kijevi külképviseleti személyzetének hozzátartozói elhagyhatják Ukrajnát, ha ezt jónak látják, de a jelenlegi biztonsági helyzet nem teszi szükségessé a román diplomaták hazahívását – jelentette ki Bogdan Aurescu.

A külügyminiszter elmondta, hogy egyetlen EU-tagállam sem tervezi ukrajnai külképviseleti személyzetének evakuálását. „Arról tájékoztattam az ukrajnai diplomáciai képviseleteinket, hogy ha a személyzet hozzátartozói el akarják hagyni az országot, ezt megtehetik. De a jelenlegi biztonsági helyzet nem teszi szükségessé a román diplomaták hazahívását” – jelentette ki Aurescu. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások