Felhívás!

Szövetségre léphet az USR és a PLUS, Cioloș lehet az államfőjelöltjük

Szövetségre léphet az USR és a PLUS, Cioloș lehet az államfőjelöltjük Románia

Ha a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szövetségre lép a a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjával (PLUS), megnyerik az európai parlamenti választásokat – jelentette ki vasárnap Dan Barna USR-elnök.

Az USR és a şi PLUS február másodikán fogja bejelenteni, hogy közös vagy külön listákat indítanak-e az európai parlamenti választásokon. “Biztosíthatom önöket, hogy amennyiben pozitív eredménnyel zárulnak a két párt közti tárgyalások és közös listát indítunk, ennek a lehetséges szövetségnek minden esélye megvan, és kétségtelenül meg fogja nyerni az európai parlamenti választásokat” – mondta Barna.

Az USR elnöke hozzátette, jelenleg a PLUS-szal zajló tárgyalások témája kimondottan az európai parlamenti választás, de a hosszú távú cél az, hogy 2020-ban kormányra kerüljenek.

Úgy vélekedett: külön USR-lista esetében remélhetőleg négy képviselőt sikerül majd az Európai Parlamentbe küldenie a pártnak. “Meggyőződésünk, hogy az USR-ben megvan a potenciál ahhoz, hogy Románia második politikai erejévé váljon” – jelentette ki Barna.

Cioloșt támogathatják az elnökválasztáson

Az USR nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Dacian Cioloşt, a PLUS frissen megválasztott elnökét támogassa az államfőválasztáson – mondta Dan Barna. Hozzátette: ha nem jön létre politikai szövetség a választásokra, akkor az USR önálló elnökjelöltet indít.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az általa vezetett párt támogatná-e Dacian Cioloş volt miniszterelnököt az államfőválasztáson, Barna azt felelte, erről a párt politikai bizottsága dönt majd, ha arra kerül a sor.

Azt is kifejtette, hogy egyetért Dacian Cioloş-sal, aki szombaton azt nyilatkozta, hogy a PLUS vissza akarja adni az államelnöki mandátum súlyát. “Az elnöki hivatalt, az elnöki hatásköröket úgy kell meghatározni, hogy azok visszatükrözzék a tényt, hogy az államelnök a legnagyobb demokratikus legitimitással rendelkező ember a román államban” – jelentette ki Dan Barna.

Az USR közel hatszáz tagja a hétvégén Nagyszebenben tárgyalt az európai parlamenti választásokra kidolgozandó stratégiáról.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.