Felhívás!

Szomorú vihar utáni mérleg

Szomorú vihar utáni mérleg Románia

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) összesített adatai szerint a vasárnapi vihar 15 megye (Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Hargita, Iaşi, Kolozs, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes) 212 települését sújtotta. Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették, írja az Agerpres.

 

Arad megyében egy, Beszterce-Naszód megyében két, Temes megyében öt személy halálát okozta a vasárnap pusztító vihar – közölte az országos katasztrófavédelem tegnap. Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma. A mentőakciókban több mint ezer tűzoltó vett részt, és 204, a vihar miatt bajbajutott személyt kellett kimenteni. Országszerte 137 háztetőt sodort el a szél, 290 fa dőlt ki, 35 gépkocsi rongálódott meg. Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai tegnap is dolgoztak a meghibásodások kiküszöbölésén.

Klaus Johannis államfő részvétüzenetet küldött a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek, ugyanakkor leszögezte: a veszélyes meteorológiai jelenségek gyakorivá válása miatt elfogadhatatlan, hogy akadozva működjön az állami intézmények belső kommunikációja, hiszen ezeknek nemcsak a katasztrófák következményeit kell orvosolni, hanem feladatuk a megelőzés, a lakosság gyors riasztása is – olvasható az államelnöki hivatal tegnapi közleményében. Johannis a lakosság figyelmeztetésére alkalmas gyorsriasztási rendszer kiépítését, valamint a krízishelyzetek kezelésének hatékonyabbá tételét kéri a kormánytól. „Egy ilyen rendszer megakadályozhatta volna a vasárnapihoz hasonló tragédiákat. Elfogadhatatlan, hogy a számítástechnikai szakemberek nagy számáról és internetsebességéről híres Romániában még nem kezdeményezte a kormány a lakosság figyelmeztetését szolgáló riadórendszer kidolgozását” – olvasható az idézett dokumentumban.

Mobiltelefonos riasztórendszert dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy időben lehessen értesíteni a lakosságot a közelgő veszélyes meteorológiai jelenségekről – jelentette ki Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn, miután Carmen Dan belügyminiszterrel együtt részt vett Temesváron a vasárnapi vihar által okozott károk elhárításán dolgozó válságstáb ülésén. Tudose elmondta: reggel Bukarestben találkozott a telefontársaságok, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), valamint a távközlési hatóság (ANCOM) képviselőivel, és megtalálták a megoldást a telefonos riasztórendszer létrehozására. Hozzátette: már dolgoznak is a szakemberek a rendszeren, mely egy-két hónapon belül várhatóan működőképes is lesz.

A miniszterelnök elmagyarázta: olyan rendszert alakítanak ki, amelyen keresztül mindenki, aki egy meteorológiai jelenségek, vagy akár tűz által veszélyeztetett területen tartózkodik, riasztást kap telefonján keresztül a közelgő veszélyről. Hozzátette: a riasztás szövegét a katasztrófavédelem küldi el a telefonszolgáltatóknak, és ez a szerv határozza meg azt a területet is, amelyen szórni kell az üzenetet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.