Hirdetés
Hirdetés

Szobrot állítanak a székely himnusz szerzőjének, a Calea Neamului tiltakozik

Szobrot állítanak a székely himnusz szerzőjének, a Calea Neamului tiltakozik Románia

A székelyudvarhelyi református temetőben állítják fel a székely himnusz szerzőjének, Csanády Györgynek a szobrát. Alig találták meg azonban a végleges helyszínt, a még készülő köztéri alkotás ellen máris kirohanást intézett a Calea Neamului egyesület.

Hirdetés
Hirdetés

A Balázs Ferenc Vegyeskar kezdményezésére közösségi gyűjtésből készül Csanády György bronz mellszobra, viszont hónapok óta húzódik a megfelelő helyszín megtalálása. Végre megszületett a közös álláspont, a mindenkinek tetsző megoldást szerdán jelentették be a Városházán. Egyébként a Köztéri alkotásokat véleményező szaktestület is javasolta a református temetőt, mint helyszínt, ahol Csanády, a város szülötte nyugszik.

A köztéri alkotás elkészítésével Máthé Lóránt képzőművészt, a dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanárát bízták meg a kezdeményezők, civil szervezetek, magánszemélyek, cégek támogatásával több mint 38 ezer lej gyűlt össze erre a célra – közölte Bíró Edith, a Vegyeskar vezetője.

Pálfi Kinga alpolgármester bejelentette, hogy a hivatal a továbbiakban minden támogatást megad, hogy mihamarabb felavassák Csanády György szobrát Székelyudvarhelyen. A ünnepség végleges időpontját a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Az activenews.ro portálon jelent meg Mihai Tîrnoveanu cikke, miszerint Székelyudvarhelyen májusban szobrot készülnek állítani annak a Csanády Györgynek, aki Horthy Miklós románellenes propagandájában vállalt tevékenyen részt a budapesti Magyar Rádió igazgatójaként, és aki megalapította a horthysta Magyarországon a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületét.

“Hogyan lehetséges, hogy a románok elnyomóinak szobrot állítanak Románia területén?” – teszi fel a kérdést a cikk szerzője, majd kijelenti, tájékoztatják az illetékes hatóságokat és eljönnek Székelyudvarhelyre is, hogy hallassák hangjukat.

Bíró Edith, a szoborállítást kezdeményező Balázs Ferenc Vegyeskar vezetője ennek kapcsán azt mondta, hogy nem reagálnak semmit, inkább teszik tovább a dolgukat.

Csanády György, a székely himnusz szerzője Székelyudvarhelyen született 1895. február 23-án, sírja pedig a református temetőben van.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük