Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter: A magyar kormány anyagilag támogatná a MOGYE magyar karának működését

Szijjártó Péter: A magyar kormány anyagilag támogatná a MOGYE magyar karának működését Románia

Magyarország kormányzati szinten is felléphet a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye rendezésének érdekében, ha ezt a helyi közösség igényli – mondta el csütörtökön Bukarestben Szijjártó Péter külügyminiszter az Erdélyi Magyar Televízió érdeklődésére. Magyarország kész anyagilag is támogatni egy magyar kar indítását.

A MOGYE-n kialakult helyzetre is reflektált az ETV kérdésére az Európai Unió külügyminisztereinek bukaresti értekezletén résztvevő Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere elmondta, magyar közösséget képviselő RMDSZ eddig azt kérte, hogy helyben történjenek egyeztetések a kérdésről, de ha a szövetség kéri, kormányzati szinten is fellépnek az egyetemen létesítendő magyar kar érdekében, ahogy a marosvásárhelyi katolikus iskola esetében is tették. Hozzátette: az ügy rendezésének lehetőségét már fel is vetette a román félnek.

Hirdetés
Hirdetés

„Tárgyaltunk a román féllel a marosvásárhelyi orvosi egyetem kérdéséről is, és én felvetettem azt, hogy ahogy angol nyelvű szak elindult, magyar nyelvű szak esetében a magyar kormány, illetve a Richter támogatást tudna nyújtani a működéséhez. Kértem, hogy ezt fontolják meg, hiszen ez olyan megoldás lenne, ami azt gondolom, hogy mindkét fél számára kielégítő lehetne.”

A marosvásárhelyi egyetem román többségű szenátusa évek óta akadályozza egy magyar kar létrehozását, noha ezt törvény írja elő. Legutóbb pedig a magyar diákokat súlyosan diszkrimináló vizsgarendszerről döntöttek.

Navracsics Tibor magyar álláspontot szorgalmaz

Az uniós biztos szerint a marosvásárhelyi orvosi egyetemen létesítendő angol kar precedenst teremthet arra, hogy elháruljanak a magyar kar megalapítása előtti évtizedes akadályok. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa erről tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt a Krónika kérdésére.

A napilap munkatársa arról faggatta az EU kormányának magyar tagját, mi a véleménye a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem új vizsgarendszere kapcsán kirobbant botrányról, valamint arról, hogy a felsőoktatási intézmény román vezetősége tárgyalni sem hajlandó a magyar kar létrehozásáról – miközben angol kar megalapítását tervezi. Úgy vélte, ha a marosvásárhelyi magyarság, valamint az egyetemen dolgozó magyarok nem tudnak közös nevezőre jutni abban a tekintetben, milyen megoldást tartanának fontosnak ebben a kérdésben, az sokkal nehezebbé teszi a kibontakozást az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor az egyetemen belül keresné a megoldást

Közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Nethuszár Facebook-oldalnak adott interjúban elmondta, nem lát lehetőséget a magyar kormány támogatásával létrehozandó új erdélyi orvosi egyetem megalapítására, mivel ehhez teljes klinikai hálózat szükséges. A szövetségi elnöke közölte, annak az álláspontnak a képviselője, hogy meg kell próbálni bentmaradni a MOGYE-n, és ott kialakítani egy önálló magyar kart.

„Nem lehet a medicinát fejben megoldani, ahhoz klinika kell. Na, most úgy indítani egyetemet, hogy nincs egy teljes klinikai hálózat mögötte, az nem lehetséges, mert mit fog csinálni a diák? Azért az anatómiát, szülészetet nem lehet megtanulni rajztáblán, nem lehet műteni tableten, ez a kérdés egy komolyabb felkészülést igényel” – jelentette ki a Nethuszárnak a politikus. Kelemen Hunor hozzátette: ha már mindent megpróbáltak, és nem megy, akkor lehet a magyar kormány által támogatott új orvosi egyetem létrehozásáról szóló forgatókönyvekről beszélgetni, de ő most még a MOGYE-n belül keresné a megoldást.

(ETV/Marosvásárhelyi Rádió/Krónika)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük