Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szigorú korlátozásokat jelentett be Klaus Iohannis

Szigorú korlátozásokat jelentett be Klaus Iohannis Románia

Újabb, szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be Klaus Iohannis államelnök a csütörtöki kormányülés elején, amelyet ő maga vezetett. Korlátozni fogják az éjszakai közlekedést, országszerte kötelező lesz a maszkviselés, bezárják a piacokat, megtiltják a vásárokat, és minden iskola online oktatásra tér át. Ludovic Orban miniszterelnök bejelentése szerint az intézkedések jövő hétfőn lépnek életbe.

Hirdetés
Hirdetés

„Közel 10 ezer új esetünk volt ma. Túl sokan vesztették életüket ma is, és nagyon realisták kell legyünk. Határozott intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének kordában tartásához. Az eddig hozott intézkedések már nem elegendőek. Országos szintű intézkedésekre van szükség” – mondta az államfő, majd a következő korlátozásokat jelentette be:

  • minden iskola áttér online oktatásra
  • a köz-, és a magánszférában dolgozók egyaránt távmunkára állnak át, ahol ez lehetséges
  • az üzleteknek legkésőbb este 9-kor be kell zárniuk
  • korlátozzák az éjszakai közlekedést
  • betiltják a bulikat, összejöveteleket
  • bezárnak a piacok, betiltják a vásárokat
  • a maszkviselés országszerte kötelezővé válik, kültéri és beltéri közterületeken egyaránt
  • a cégeknek el kell tolniuk működési idejüket

Iohannis kiemelte, a hatóságok ellenőrzés alatt akarják tartani a járványt, és meg akarják adni az esélyt az orvosoknak, hogy kezelni tudják a súlyos eseteket.

„Ugyanakkor szeretnénk, hogy a gazdasági tevékenységek folytatódjanak. Nem akarjuk lezárni a román gazdaságot, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek megvédik az embereket és engedik működni a gazdaságot, hiszen azt akarjuk, hogy az emberek folytassák az életüket, éljenek a normálist megközelítő életet, de a jelenlegi körülmények sajnos nem normálisak, járványhelyzet van, és ettől nem lehet eltekinteni” – fogalmazott.

Ludovic Orban miniszterelnök rámutatott, az elnök által bejelentett új intézkedésekről szóló javaslatokat előkészíti az országos vészhelyzeti bizottság, majd a kormánynak bele kell foglalnia a veszélyhelyzetről szóló határozatba. „A döntések hétfőtől lépnek életbe, mert végig kell menni a törvény által előírt eljáráson” – tette hozzá.

A miniszterelnök ugyanakkor „határozottságot és maximális elkötelezettséget” kért a miniszterektől és az illetékes intézményvezetőktől az új intézkedések gyakorlatba ültetése terén.

(Hírmondó/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások