Felhívás!

Szigorítanak Magyarországon: bezárnak az iskolák, óvodák, üzletek

Szigorítanak Magyarországon: bezárnak az iskolák, óvodák, üzletek Románia

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza.

Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

Elmondta, az óvodáknál és az iskoláknál az április 7-i dátum a tavaszi szünet vége; a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé.

Hozzátette: a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak.

Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett – részletezte.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező – hangsúlyozta. Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Elmondta, a már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 4., 16:17
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha olyan nagy a baj… akkor miért nyolcadikától, miért nem azonnal? Vajon az a fránya mutáns vírus megvárja amíg lezárnak mindent, és akkor kezd fertőzni?

  • User
   Dátum: 2021. március 5., 13:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   1. A kérdés “ha olyan nagy a baj miért nem azonnal” sorai közt a következőket kellett volna olvasni: ha a vírus ráér, akkor olyan nagy baj nem lehet. Persze, a vírus biztosan tudja azt is, hogy 22-én le kell állnia. Fölöttébb érdekes, de ezt sem fogom kifejteni, aki nem érti, használjon szövegértelmező szótárt. Úgy látszik a bevásárlásért aggódó ember nem értette. Amúgy, ha a példájánál maradunk, kösd be magad, és nem repülsz sehová. 2. Ez a világháló. Bárhonnan lehet írni ide, Honoluluról is. Bárhol élek, és bárhol adózom, lehet véleményem az aktuális magyar kormányról. Már csak azért is, mert úgy gondolom, hogy a mostanira odafigyelnek máshol is. És ha rossz intézkedést hoznak járványügyben, sajnos lemajmolhatják mások is. A böszme kérdéseit tartsd meg magadnak, én nem kedvelem azt az embert (finoman fogalmazva).

 • User
  Dátum: 2021. március 5., 14:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Raktári tartalékokat kell kiseperniük, ez folyik ki a tévéből s a csapból. A dolgozó elmegy és felvásárol, mint majdani karantén idején, ha szerencséje van nem romlik a nyakára.