Felhívás!

Szelíd állat: medve

Szelíd állat: medve Románia

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt. A módosítás egyebek mellett leveszi a kormoránt a szigorúan védett állatok listájáról, viszont továbbra is a szigorúan védett kategóriában tartja a barnamedvét.

Az indoklás szerint a kormorán „gazdasági kárt okoz”, és vadászatuk azért indokolt, hogy „egyensúlyt teremtsen a kormoránpopuláció és a halászat között” (való igaz, hogy egy népes kormoráncsapat percek alatt fel tudja zabálni egy kisebb tó teljes halállományát). A parlamenti vita során Benkő Erika RMDSZ-képviselő próbált párhuzamot vonni a medve és a kormorán között, hisz a medve, túl azon, hogy jelentős kárt okoz a vetésben, az háziállatok között, de akár kertekben, építményekben, közvetlen veszélyt jelent az emberek életére is.

Kormorán. Veszélyesebb lenne, mint a medve?
– Sokkoló képmutatásnak tartom, hogy Romániában a kormoránt levették a szigorúan védett állatok listájáról azért, mert nagy pusztítást végez a halállományban. A medve viszont, amely emberéleteket veszélyezte,t és gazdaságokat tesz tönkre, továbbra is szigorúan védett faj marad, hiszen tavaly a képviselőház elutasította az e témában benyújtott RMDSZ-javaslatot – nyilatkozta Benkő Erika.
A háromszéki polgármesterek folyamatos „nyomás alatt tartják” a képviselőket, hogy oldják meg a medvekérdést, ám egyelőre eredménytelenül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások