Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Százezer résztvevőt várnak

Százezer résztvevőt várnak Románia

A Fiatalok Polgári Akciója Platform (PACT) képviselője úgy véli, 100 ezer személy vesz részt ma, a külföldön élő románok tüntetéseként emlegetett demonstráción, amelyen a Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását és előre hozott választásokat követelnek. Az ügyben a román csendőrség is közölte álláspontját, írja az Agerpres.

 

A PACT nem vállalja fel a szervezői szerepet – nyilatkozta a szervezet képviselője, Tudor Cârstoiu az önkormányzat illetékeseivel folytatott szerdai egyeztetést követően. „Az elsődleges üzenet az, hogy mi nem vagyunk szervezők, és nem is akarjuk felvállalni ezt a szerepet. Mi is az esemény számos népszerűsítője közé tartozunk, de nem akarunk szervezők lenni, főleg nem az esemény előtt 48 órával. Egyszerűen arra biztatjuk a hatóságokat, hogy biztosítsanak minél jobb körülményeket egy békés, erőszakmentes, civilizált megmozduláshoz” – mondta az újságíróknak Cârstoiu. Hozzátette, becslései szerint az eseményen 100 ezer személy vesz majd részt.

Aurelian Bădulescu bukaresti alpolgármester a tárgyalás után úgy nyilatkozott, miután a határon túli románok szövetsége bejelentette, hogy lemond a szervezésről, a PACT képviselőit hívták egyeztetésre, mert ez a szervezet küldött másodikként értesítést az augusztus 10-ére, a Victoriei térre tervezett megmozdulásról. Azt kérték tőlük, hogy a nyilvános rendezvények megszervezését és lebonyolítását szabályozó, 1991/60-as törvénynek megfelelően vállaljanak felelősséget írásban a rendezvényért, ők azonban ezt elutasították – mondta Bădulescu.

Egy másik civil szervezet, az Evoluţie în Instituţie Egyesület elnöke, Cristian Dide, aki szintén részt vett a szerdai tárgyaláson, azt mondta a sajtónak, hogy a kezdeményezők a mozgósítást vállalják, azt azonban nem, hogy 48 órával az esemény előtt bármiféle dokumentumot írjanak alá. Állítása szerint az 1991/60-as törvényben nem szerepel az engedély (autorizaţie) fogalom. „Egy demokratikus országban nekem nem kell engedélyt kérnem Bădulescu úrtól ahhoz, hogy nyilvánosan hangot adjak elégedetlenségemnek. Én csak értesítem őt arról, hogy hangot akarok adni elégedetlenségemnek (…), neki pedig meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy én békésen demonstráljak” – fogalmazott Dide.

Ovidiu Grosu ellen, aki a tüntetés „igazi szervezőjének” vallotta magát nyilvános felbujtás miatt bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), mert – állítja a vádhatóság – egy hétfő esti televíziós műsorban a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépésre buzdította a külföldön élő románok 10-i demonstrációján részt venni szándékozókat.

„A román csendőrség a statútuma, a működését szabályozó törvény révén egy pártsemleges intézmény, nem vagyunk pretoriai erők valakinek a szolgálatában. Mi az állampolgárok védelmében állunk az általunk nyújtott közszolgáltatás által” – fogalmazott Marius Militaru, a román csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője. A szóvivő felkérte az augusztus 10-ei tiltakozáson résztvevőket, hogy békés magatartást tanúsítsanak. „A csendőrség mindig is erőszakmentesen védte azok biztonságát, akik békésen tüntettek. (…) És a törvényes rendelkezések betartásával továbbra is ezt tesszük” – szögezte le Militaru.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük