Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szakértők: rendszerszintű problémát jeleznek a magyar érettségizők gyengébb eredményei

Szakértők: rendszerszintű problémát jeleznek a magyar érettségizők gyengébb eredményei Románia

Rendszerszintű problémákat jelez, hogy az országos átlagnál gyengébben teljesítettek a magyar diákok a romániai érettségin, ezért mélyreható reformokra van szükség – mutattak rá az oktatási szakemberek, akiket szerdai számában idézett a Krónika.

Hirdetés
Hirdetés

Idén 800-zal kevesebb (5870), tanulmányait magyarul befejező diák jelentkezett a vizsgára, és csökkent a teljesítési arány is a tavalyi 60 százalékhoz képest. Az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkársága által kedden közölt adatok szerint a magyar tannyelvű iskolákban idén a jelentkezők valamivel több mint 58 százalékának sikerült az érettségije, míg az országos átmenési átlag a 68 százalékot közelíti.

A magyar diákok több mint 35 százaléka megbukott a román nyelv és irodalom vizsgán, míg magyar nyelv és irodalomból több mint 95 százalékuk szerzett legalább elégséges osztályzatot.

Területi bontásban Hargita a második leggyengébben teljesítő megye a jegyek átlaga tekintetében.

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője szerint a nyelvi elszigeteltség is az oka a gyengébb teljesítési aránynak, hisz a román nyelvvel jórészt csak románórán találkoznak a székelyföldi diákok. Úgy vélte, a járvány miatt bevezetett online felmérések is félrevezetők lehettek, sok diákban megerősítve azt a tévhitet, hogy kevés erőfeszítéssel is jó jegyet lehet elérni.

Kovászna megye főtanfelügyelője, Kiss Imre a lap megkeresésére úgy vélekedett: líceumba jár sok olyan gyerek is, akinek nem ott volna a helye, egy részük pedig nem is akar érettségizni. Sok esetben jó osztályzatot kap a diák románból, de igazából képtelen kommunikálni román nyelven, hiszen az érettségi memorizálásról szól, szövegrészek betanulásáról, jobb képességűek jobban veszik ezt az akadályt, azért teszik le sikeresen a vizsgát.

Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) szakmai alelnöke szerint a tananyag és az egész oktatási rendszer mélyreható reformjára, a 21. századi követelményekhez igazítására van szükség. Nem fognak változni az érettségi eredmények és a román nyelv elsajátításának hatékonysága sem, ameddig ezeket a reformokat nem hajtják végre a közoktatásban – szögezte le.

Hozzátette, óriási a szakadék a nyelvi készségek és a vizsgakövetelmények között, hátrányos helyzetbe hozzák azokat a tanulókat, akiknek a nyelvi környezete nem teszi lehetővé a román elsajátítását. A szakember szerint nem a diákokban vagy a pedagógusokban kell keresni a hibát, hanem az évek óta toldott-foltozott oktatáspolitika okozza a gondokat. „Alaposan kellene az újításhoz hozzáállniuk a törvényhozóknak, tananyagíróknak” – mondta az RMDPSZ alelnöke.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 7., 12:53
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Nem mindenki szūletett nyelvèsznek. Olyan szinten kellene tanìtani a romànt, hogy mindenki megtanulja. Ne azt a szöveget eröltessèk a diàkokra, amit màr a romàn anyanyelvūek sem hasznàlnak, vagy nem èrtenek. Az angolt mièrt szeretik ès meg is tudjàk tanulni? Mert ùgy van össze àllìtva az anyag ès a tanitàsi mòdszer, hogy vonzò legyen a diàkoknak.

 • User
  Dátum: 2021. július 7., 16:29
  ÉRTÉKELÉS: 2

  NEM SZINTEN, hanem őszintén, szándékkal, hogy a követő leljen az ösvényre. A kizárás, mindig egy aljassági tényezővel tántorgott. A múlt hetekig.

 • User
  Dátum: 2021. július 7., 16:00
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Bocsánat, ennek az országnak az oktatási falipolca, egyetlen rendszerben sincs jelen, csak szeletekben látjuk viszont, nagy figyelemmel. Összelopkodták, de egymás mellett eléggé, még egy foltos zsák képét sem hordozzák .

 • User
  Dátum: 2021. július 7., 16:02
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Irány a brit tudósok, ellenszolgáltatás nélkül, ők örvendenek, ha valaki angolul, de nekem is lúdbőrözik, ha megfoghatatlan, de leiihatatlan is kérdez angolul?!

 • User
  Dátum: 2021. július 7., 17:03
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A mai román és magyar nyelv egyetlen vonásában sem mutat besorolási lehetőséget. Tehát, nem egység a rendszerben. Én azt nem állítom, hogy valaki a másikat ne tanulja meg. Engem az iskolába, magyarul és románul hülyeségekre tanítottak. A boltban, a piscon és a parkban tanultam románul. Nem káromkodást, és nem mag pökdösést. Jó mestereim voltak, a román költőket is elolvastam. Saját érdemük szerint.