Felhívás!

Sürgősségi rendelettel módosíthatják az igazságügyi törvényeket

Sürgősségi rendelettel módosíthatják az igazságügyi törvényeket Románia

A büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet fogadhat el a közeljövőben a kormány – jelentette be hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságában (CExN) született döntés értelmében a büntetőjogot módosító és a parlament által már elfogadott két törvény azon cikkelyei kerülnének be a sürgősségi rendeletbe, amelyeket nem ítélt alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság.

A miniszterelnök rámutatott, a CExN egyöntetűen határozott arról, hogy megvizsgálják egy ilyen sürgősségi rendelet elfogadásának időszerűségét. “Láthattuk, hogy nagyon sok törvény esetében nagyon elhúzódott az idő, megóvták őket, az alkotmánybíróságra küldték, ami pedig a szóban forgó jogszabályok alkalmazását illeti, már rég meghaladtuk a határidőt” – érvelt a kormányfő, hozzátéve, hogy a két törvénykönyv alkotmányellenesnek ítélt cikkelyei ismét visszakerülnek a parlamentbe.

Viorica Dăncilă azt is elmondta, a végrehajtó bizottság ülésén nem szabtak meg határidőt a sürgősségi rendelet elfogadására.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter – aki szintén részt vett a CExN ülését – megerősítette, hogy az általa vezetett tárca megvizsgálja egy olyan sürgősségi rendelet elfogadásának lehetőségét, amelybe belefoglalnák a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv alkotmánybíróság által is jóváhagyott módosításait.

A miniszter hozzátette, amnesztiáról és közkegyelemről szóló intézkedésről nem tárgyaltak a végrehajtó bizottság ülésén.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.