Hirdetés
Hirdetés

Stoltenberg: Romániának fontos szerepe van a Fekete-tenger térségének biztonságában

Stoltenberg: Romániának fontos szerepe van a Fekete-tenger térségének biztonságában Románia

Románia kulcsfontosságú szerepet játszik a NATO-ban és alapvető hozzájárulása van a Fekete-tenger térségének biztonságához, nyilatkozta Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára a Ludovic Orban kormányfővel való megbeszélését követően.

Hirdetés
Hirdetés

Jens Stoltenberg gratulált Orbánnak miniszterelnöki kinevezése okán és kifejtette, Romániának kulcsfontosságú szerepe van a NATO-ban, mivel a román haderők részt vesznek a NATO műveleteiben Afganisztánban és Koszovóban, és Románia ad helyet a szervezet rakétapajzsának, ugyanakkor alapvető módon hozzájárul a Fekete-tenger térsége biztonságának megtartásához, többek között a tengeri őrjáratozáson való részvétellel.

“A Fekete-tenger térségének stratégiai fontossága van, így megerősítettük a NATO jelenlétét a szárazföldön, a tengeren és a levegőben is” – fűzte hozzá.

A NATO-főtitkár kifejtette, a lakosság biztonsága érdekében további védelmi beruházásokra van szükség, és üdvözölte, hogy Románia bruttó hazai termékének (GDP) 2%-át szándékozik erre a célra költeni 2020-ban is, illetve azt is, hogy a tervek szerint az ország korszerűsíteni akarja haderejét az elkövetkező tíz évben.

Orban: A NATO alapvető fontosságú Románia számára

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapvető fontosságú Románia számára, és országunk elkötelezetten támogatja a Szövetség sikerét – mondta Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön a NATO központjában.

A román kormányfő kijelentette, vállalásaihoz híven Románia továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2%-át különíti el védelemre.

“A 2014-es walesi csúcstalálkozón kitűzött célokkal összhangban a GDP 2%-át továbbra is a védelemre fordítjuk. Ugyanakkor Románia a jövőben is hozzájárul a NATO-küldetésekhez, amelyek a szövetség keleti szárnyán való jelenlétet szolgálják” – mondta Orban.

A román kormányfő említést tett beszédében a román katonákról, akik Afganisztánban, Koszovóban, Irakban teljesítenek szolgálatot, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fekete-tenger térségében romlik a biztonság. Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral való megbeszéléseinek ez volt az egyik fő témája, tette hozzá.

Ludovic Orban beszédében azt is kifejtette, hogy Románia támogatja a “NATO politikai dimenziójának megerősítését”, valamint a Szövetség és az Európai Unió közötti együttműködést a komplementaritás szellemében. Ennek a folyamatnak a NATO egységét, összetartását és alkalmazkodási képességét kell szolgálnia, abból az alapvető elgondolásból kiindulva, hogy a szövetségnek meg kell szilárdítania védelmi és elrettentői szerepét. A román miniszterelnök azt is kifejtette, téves az a feltételezés, miszerint a NATO válságban lenne.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük