Felhívás!

Johannis kihirdetné a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvényt

Johannis kihirdetné a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvényt Románia

Nem áll szándékában elutasítani a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény kihirdetését, jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

“A törvénytervezet eljutott hozzám, január 18-a a kihirdetési határidő. Jelenleg nem áll szándékomban elutasítani kihirdetését, de az valóban elemzés alatt áll, további felvilágosítást várunk a kormánytól” – szögezte le az államfő.

A kormánynak megoldásokat kell találnia ebben az ügyben, mutatott még rá Johannis.

“Olyan pénzösszegekről van szó, melyeket nem foglaltak bele a költségvetésbe, a kormánynak tehát megoldásokat kell találnia” – hangsúlyozta az államfő.

Johannis szerint vannak erre a helyzetre megoldási lehetőségek, de nagyon realistának kell lenni ebben a kérdésben.

“Az első költségvetés-kiigazítást, ami azt jelenti, hogy egyik helyről a másikra csoportosítják át a pénzt, csak az év közepén lehet megejteni” – mutatott még rá az államfő.

Támogatja a különnyugdíjak eltörlésének gyorsítását

Parlamenti úton kell megoldani a különnyugdíjak eltörlését, és ha a liberálisok gyorsítani akarnak az eljáráson, ő támogatja őket, jelentette ki az államelnök.

“Ezt az ügyet parlamenti úton kell megoldani, meg kell mondanom azonban, hogy nekem túl hosszúnak tűnik a parlamenti vakáció. Ha a PNL gyorsítani akar az eljáráson, támogatom őket” – fejtette ki az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Rámutatott, két változat lehetséges: vagy felelősséget vállal a kormány a törvénytervezetért, vagy parlamenti vita alá bocsátják.

“Egyesek azt mondják, hogy a felelősségvállalás nem parlamentáris jogalkotási mód, de igen, parlamentáris jogalkotási mód” – nyomatékosította az államfő.

“Nem akarjuk emelni a nyugdíjkorhatárt, de megteremtjük a lehetőséget azoknak, akik tovább akarnak dolgozni”

A nyugdíjak nőni fognak, az pedig jó ötlet, hogy az oktatásban és az egészségügyben dolgozók később mehetnek nyugdíjba, ha akarnak, mint amit a törvény előír, jelentette ki Klaus Johannis államelnök.

“Mindenki azt kérdi: ‘Nőnek a nyugdíjak?’ Igen, nőni fognak. Ez nyilvánvaló, mert akarjuk, nem más okból” – mondta az államelnök a Cotroceni-palotában.

A munkaerőhiány miatt az államfő jó ötletnek tartja azt, hogy az oktatásban és egészségügyben dolgozók később mehessenek nyugdíjba, ha akarnak, és úgy tűnik, hogy nagyon sokan akarnak.

“És akkor felvetődött, hogy adjunk ezeknek az embereknek lehetőséget, hogy tovább dolgozzanak; és ezeken a megbeszéléseken én is részt vettem. Ezzel elsősorban csökkenne a munkaerőhiány, másodsorban pedig ezek a jól képzett szakemberek tovább dolgozhatnak” – magyarázta Iohannis.

Hangsúlyozta azonban, hogy nincs szó a nyugdíjkorhatár megnöveléséről, ahogyan azt egyes szociáldemokraták állították.

“Meg fogjuk azonban teremteni a törvényes keretet azok számára, akik tovább akarnak dolgozni. Ez opció jellegű lesz, nem kötelező” – nyomatékosította.

Rámutatott még, a nyugdíjrendszerben nagyon nagy egyenlőtlenségek alakultak ki, tehát világos, hogy a nyugdíjtörvényen javítani kell, hogy a rendszer igazságos, fenntartható is legyen és a nyugdíjak is nőjenek.

Szeretne előrehozott választásokat

Lehetséges az előre hozott választások megszervezése, és erről a témáról pénteken fog megbeszélést folytatni Ludovic Orban kormányfővel, jelentette ki Klaus Johannis.

“Én úgy vélem, hogy lehetséges megszervezni az előre hozott választásokat, és szorgalmazni fogom ezt. Igen, én szeretnék előre hozott választásokat” – fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem nyújt be bizalmatlansági indítványt, sugalmazná-e Ludovic Orban kormányfőnek, hogy mondjon le, Johannis így válaszolt: “Erről a kérdésről még nem beszéltünk. Az világos, hogy az előre hozott választások kiírásához a kormány menesztésére, vagy lemondására van szükség, majd ezt követően két meghiúsult kísérletre kormányalakítás érdekében. A bizalmatlansági indítvány jelenti az egyik variánst az eljárás elindítására. Ezt a kérdést körül fogom járni a kormányfővel és másokkal is”.

Az államfő azt állította, Ludovic Orban miniszterelnök is szeretne előre hozott választásokat.

A kormány tevékenységével kapcsolatban Johannis elégedettségét fejezte ki, ugyanígy Ludovic Orban miniszterelnök tevékenységével is, és véleménye szerint jelen helyzetben ő a legmegfelelőbb kormányfő az ország számára.

Rámutatott, nem hallott olyasmit a PNL berkeiből, hogy Orban tétovázna letenni mandátumát attól való félelmében, hogy nem választják meg újra kormányfőnek.

“Nagyon elégedett vagyok vele, és szeretném, hogy kormányfőként folytassa Ludovic Orban” – szögezte le Johannis.

“Úgy véltem, hogy a költségvetés elég jó ahhoz, hogy kihirdessem”

Megfelelőnek ítélte meg az államháztartási törvényt ahhoz, hogy kihirdesse – jelentette ki Klaus Johannis azzal kapcsolatban, hogy a kérdéses törvény lehetővé teszi a Pro Románia párt finanszírozását.

“Én úgy véltem, hogy a költségvetés elég jó ahhoz, hogy kihirdessem, és meglátásom szerint fontos volt a sürgős kihirdetése. Önök nagyon jól tudják, hogy amint lehetséges volt, azonnal kihirdettem a költségvetési törvényt. A pártfinanszírozással kapcsolatban láttam, hogy módosult a pártok anyagi támogatásának módja, és ezzel kapcsolatban két észrevételem van. Először is: summa summarum, a pártokra fordítandó összeg csökkent. (…) Ami helyes, mert már kicsit kezdett túlzott lenni a finanszírozás. Másodszor: eddig a túlzott finanszírozás fő kedvezményezettje a Szociáldemokrata Párt volt, márpedig az új államháztartási törvény révén a PSD-nek kisebb támogatási összeg jut. Ez véleményem szerint nem baj” – mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy helyesnek tartja-e, hogy a módosítás eredményeképpen a Pro Románia párt is finanszírozáshoz jut, Johannis azt felelte, a törvényt az illetékesek megvitatták, és ő elfogadta és kihirdette abban a formájában, ahogy hozzákerült.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 10., 14:21
  ÉRTÉKELÉS: 1

  1. A gyerekpénz jól jönne sokaknak, de ezzel csak a barnábbakat fogjuk szaporítani! Ha nincs munkahelye ne kapjon szocsit a cigány és akkor talán…
  2. Speciális nyögdíjak azonnali eltörlése és a bűnösök kézrekerítése, a károk teljes megtérítése vagyonelkobzásokkal!
  3. A nyugdíj korhatár csökkentése kb 63 évre, nem emelni 70 ig!!! Csak az olyan marad 70 évig aki nagyon sokat keres, sokat le tud nyúlni munkahelyéről! Ilyen sok van környékünken!!!
  4. Novemberi választások, úgy ahogy el volt tervezve! Akkorra már ez a kormány is kimutatja a foga fehérjét a népnek!!! 😎