Felhívás!

Sportszerűtlen sporthorgászok

A Duna-delta Sulina ágának mentén, a Tulcea megyei Gorgova település övezetében helyi lakosok tetten értek két magyarországi férfit, amint áramütéssel vadásztak halakra. A vendégek egy panzióban foglaltak szállást, ott béreltek kis motorcsónakot. Amikor horgászni indultak, táskában olyan készüléket vittek magukkal, amely elektromos árammal volt feltöltve. Az orvhalászok által használt módszer lényege az, hogy a villanykábelt a vízbe engedik, majd a készüléket kapcsolgatják, az elektromos sokktól a közelben úszkáló halak elkábulnak, felszínre emelkednek, hálóval könnyen begyűjthetők.

A tettenérésről videófelvétel is készült, valószínűleg mobiltelefonnal. A jelenetekből jól kivehető, hogy a leleplező románok vulgárisan ordibálnak, fenyegetik a magyarországiakat, akik olyan gesztusokat tesznek és olyan szavakat használnak, mintha szeretnének helyben kiegyezni, mégpedig “lóvé” (pénz) felajánlásával. A képsorokon villanykábelek tekervényei látszanak, a vitatkozás hevében a magyarok “kolega” és “moment” szavaira egyik román így felel: “Milyen kolléga, milyen moment, hé?”

Romániában az elektromos árammal, áramsokkal történő orvhalászás több éves szabadságvesztéssel járhat, a bűncselekmény besorolásának, súlyosságának függvényében. Elektromos sokkal halászni azért is káros, mert a villanyáram megöli, tömegesen irtja a kisebb halakat, olyanokat is, amelyek az orvhalászt amúgy sem érdeklik a zsákmány szempontjából.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.