Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sextortion nevű zsaroló emailekre figyelmeztet az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság

Sextortion nevű zsaroló emailekre figyelmeztet az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság Románia

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) a Facebookon tájékoztat, hogy a közelmúltban számos bejelentést kapott zsaroló emailekről, amelyek feladói a „sextortion” néven ismert zsarolási módszert alkalmazták.

Hirdetés
Hirdetés

A kiberbiztonsági igazgatóság figyelmeztet, hogy romániai internethasználóktól számos bejelentést kaptak zsaroló emailekről. Az emailek küldői olyan bűnszervezetek, amelyek megpróbálják elhitetni a címzettel, hogy az általa használt eszköz fölött átvették az uralmat, és az eszköz tulajdonosát az eszköz kamerája segítségével intim pózokban vagy pornográf weboldalakat látogatva filmezték le.

Az ilyen típusú üzenetek azonban nem fedik a valóságot – szögezi le a kiberbiztonsági hatóság.

Az email írói ugyanakkor azzal fenyegetik a címzettet, hogy a címlistájában lévő összes ismerőse kapni fog egy róla készült, megszégyenítő videofelvételt. A zsaroló email szerint ezt csak úgy kerülheti el a kiszemelt áldozat, ha 50 órán belül fizet körülbelül 1300 dollárnak (5800 lejnek) megfelelő összeget kriptovalutában az email feladóinak.

A kiberbiztonsági igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a zsaroló emailben szereplő egyetlen állításnak sincs valóságlapja.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük