Felhívás!

Röviden

Főhet Vâlcov feje

Alapfokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte tegnap a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcov volt pénzügyminisztert, slatinai polgármestert, aki ellen befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat a DNA, írja az Agerpres. A bíróság döntése értelmében Vâlcovra négy év szabadságvesztést szabtak ki befolyással való üzérkedés, hat évet pénzmosás és két évet a tisztségével összeegyeztethetetlen pénzügyi műveletek miatt. Bűnhalmazatról lévén szó, végül egy büntetést szabtak ki, a legsúlyosabb büntetési tételt véve alapul. A bírák ugyanakkor 6,2 millió lej elkobzásáról is rendelkeztek. Ugyanebben az ügyben Minel Prina volt slatinai polgármestert négy év és hat hónap letöltendő, Darius Vâlcov volt sofőrjét, Lucian Petruţ Şuşalát pedig két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

 

Rendesen bevásároltak

Több mint 150 millió lejt fordít Románia két amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú, háromdimenziós légi felderítésre alkalmas rádiólokátor, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges cserealkatrészek és alegységek beszerzésére. Az idézett forrás szerint a Romtehnica állami vállalat a Lockheed Martin Overseastől (USA) két, egyenként 64 458 900 lej értékű (áfa nélkül) TPS-77 típusú, légvédelemben használatos, nagy hatósugarú radart és további 25 503 453,93 lejre alkatrészt vásárolt. Az Eurospike GmbH társaságtól (Németország) 20 297 283,60 lej értékben (áfa nélkül) egy mobil páncéltörő rakétarendszert vásárolt. Az Indra Navia AS (Norvégia) cégtől 652 999,72 de lej értékben (áfa nélkül) alkatrészeket és javítási szolgáltatásokat vásárolt ILS típusú műszeres megközelítési és leszállási műveletekhez. A Romtehnica kereskedelmi társaság, amelynek egyetlen részvényese a védelmi minisztérium.

DNA-ügyészt vádolnak

Bűnpártolás és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt tegnap a DNA Mihaiela Moraru Iorga DNA-ügyész ellen. A vádhatóság közleménye értelmében Moraru 2015 és 2017 között egy, akkor a DIICOT ploieşti-i ügyosztálya által indított eljárásban érintett, nemzetközi körözés alatt álló gyanúsított kérésére tetteivel akadályozta az ügyben folytatott nyomozást és a gyanúsított felelősségre vonását. A DNA közleménye megjegyzi, a korrupcióellenes főügyész 2017. július 5-i rendeletével felmentette tisztségéből Mihaiela Moraru Iorga ügyészt, és a döntést a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege is jóváhagyta, szeptember 27-én azonban a bukaresti ítélőtábla ideiglenesen felfüggesztette a rendelet végrehajtását, így az ügyész visszakerült tisztségébe.

 

Szökött rabot keresnek

Keresi a rendőrség azt a személyt, aki félig nyitott rendszerű felügyelettípusban töltötte büntetését a szatmárnémeti börtönben, és eltűnt tegnap egy munkapontról – közölte Paul Cochera, a Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség többfelé ellenőrző pontokat állított fel, és a tömegközlekedési járműveket is átvizsgálják.

 

Idén előre fizetnek

 „Örömmel jelentem be, hogy az idei évben a mezőgazdászok előre megkapják a mezőgazdasági támogatásaikat” – nyilatkozta tegnap Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányülés kezdetén. – „Megjegyzem, hogy tavaly időben kifizették a szubvenciókat, a 2016-os évtől eltérően. Február 3-án Románia számláira 400 millió euró érkezett, ez az összeg az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapba befizetett összegek megtérítése és a 2017 decemberére vonatkozó összeg. Ezek hozzáadódnak a január 5-én átutalt 660 millió euróhoz. Ez már több mint egymilliárd eurót jelent a romániai mezőgazdászok számára, és az 1,8 milliárd eurós maximálisan jóváhagyott összeg 60 százalékát teszi ki.” A kormányfő szerint eddig 1,3 milliárd eurót utaltak át a gazdáknak, ez a keret 70 százalékát teszi ki. Az idézett forrás szerint 885 ezer gazda igényelt támogatást, közülük 723 ezren már megkapták a szubvenciókat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.