Felhívás!

Röviden

Ultimátumot adtak

Az Európai Bizottság (EB) a tegnap Brüsszelben ülésezett, és kilenc ország – köztük Románia – felé fogalmaztak meg ultimátumot. Az EB többek között Franciaország, Nagy Britannia, Magyarország, Csehország, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia és Németország környezetvédelmi miniszterei felé fogalmazott meg ajánlást, amiben a levegő rossz minőségére hívták fel a figyelmet. Margaritis Schinas, az EB szóvivője bejelentette: ez az utolsó esély, hogy ezek az országok javítsanak a levegő minőségén (vagyis csökkentsék a károsanyag-kibocsátást), ellenkező esetben az Európai Unió bírósága elé kerül a probléma. Csak a kontinensen 400 ezer halálesetet okoz a rossz levegő, és az ebből származó betegségek kezelésére 20 milliárd eurót költenek az unióban.

Schengen jegelve

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter kategorikusan elutasította Bulgária felvételét a schengeni övezetben, hozzátéve, hogy ugyan hosszútávon üdvös Románia és déli szomszédjának a tagsága, de egyelőre szó sem lehet róla. A CSU politikusa szerint a két országban túl nagy a korrupció és sok a bűnöző, így a határellenőrzés feloldása nem lehetséges.

Kocsikat vásárol a hadsereg

A román védelmi minisztérium bejelentette, hogy 173 darab 6X6 kerékmeghajtású járművet vásárol az IVECO Defence Vehicles cégtől. A 128 millió lejes üzlet tegnap köttetett meg az elektronikus közbeszerzési portálon (SEAP), így a hadseregnek legtöbb 11 hónap múlva új Iveco DV High Mobility Truck járművei lesznek. Felmerült az is, hogy a brassói Roman üzem szállítsa le a gépkocsikat, de kételyek támadtak arra nézve, hogy a cégnek megvan-e a szükséges gyártókapacitása.

Megszólalt Johannis

Klaus Johannis a Viorica Dăncilă vezette kabinet minisztereinek eskütétele után mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy véget ér a politikai harc. „Alig egy évvel a parlamenti választások után beiktattuk a harmadik kormányt, miután az első kettő elbukott. A választók bizonyosan nem erre a teljesítményre számítottak. Remélem, hogy a parlamenti többség által javasolt harmadik kormány hivatalba iktatásával véget ér ez a kormányzati szökdösés is, amely tavaly jelentősen rontotta a társadalmi légkört” – fogalmazott az államfő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.