Felhívás!

Röviden

Nincs román áldozat

Jelenleg nincsenek információk arról, hogy román áldozatai lennének a görögországi futótűznek – írja a külügyminisztérium közleményében, amely szerint az athéni román diplomáciai képviselet figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. A nagykövetség felkészült arra, hogy konzuli segítséget nyújtson az arra rászorulóknak – írja a dokumentumban. Eddig egy hét személyből álló, román állampolgársággal is rendelkező, kettős állampolgárokból álló csoportnak állítottak ki úti okmányokat, mert eredeti személyi igazolványaik a lángok martalékává váltak. „A csoport tagjai nem szorultak orvosi ellátásra, és elhagyták a veszélyes területet” – tájékoztat a közlemény. A külügy azt ajánlja a román állampolgároknak, hogy kerüljék az utazást a futótűz sújtotta régiókba.

 

Sertéspestisgóc-vadászat

Naponta körülbelül 60 állattól vesznek biológiai mintát a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői az afrikai sertéspestis-gócok azonosítása végett. Nicolae Dumuţa, az intézmény vezetője a Szatmár megyei prefektusi kollégium csütörtöki ülésén arról számolt be, hogy a lakosság gazdaságai között öt gócot fedeztek fel addig, ezek közül négy Mikolán van, egy pedig Érszodorón. Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat Kissár, Érszakácsi, Oláhcsaholy, Szilágypér térségében találtak. Dumuţa szerint nagy a veszélye annak, hogy a háztáji gazdaságokba is bekerül a vírus. Az igazgatóság szakemberei napi 24 órában dolgoznak a gócok beazonosításán – tette hozzá az intézmény igazgatója, aki szerint a legnagyobb gonddal a nagybani tenyészetek szembesülnek, mert egyetlen fertőzött állat miatt az összes sertést el kell pusztítani. Szatmár megye egész területén tilos az állatok kimozdítása a telephelyükről.

Elszállítják a medvét

A Tusnádfürdőn fiatalemberre támadó anyamedve három bocsából kettőt vonat ütött el, a nagyvadat pedig a tusványosi tábortól mintegy kétszáz méternyire látták – közölte az Agerpressel Szép Róbert, a Környezetvédelemi Őrség helyettes főbiztosa. A medvét a zernyesti medveparkba szállítják. A jelek szerint arról az anyamedvéről van szó, amelyik három nappal ezelőtt megtámadt egy fiatalembert, két héttel ezelőtt pedig egy férfi mellkasán ejtett sebet. Az állat elköltöztetését a helyi vadászegyesület kérte, és a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott rá. Szép Róbert szerint a nagyvad veszélyt jelent az emberekre nézve, tekintve, hogy már kétszer támadt, és két bocsa elveszítése után még agresszívebbé válik. Csütörtökre virradóan a csendőrség segítségével elkerítették azt a területet, ahol az anyamedvét látták, és miután elaltatták, Zernyestre szállítják a medveparkba.

 

Dragnea blöfföl

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét a PSD által a család meghatározására vonatkozó népszavazás ügyében. „Liviu Dragnea blöfföl a család meghatározására vonatkozó népszavazással. Senki sem veszi komolyan, hogy figyelembe veszik majd a népakaratot, amíg hosszú évek óta eltekintenek a Băsescu államfő által 2009-ben szervezett referendum eredményétől. A PSD akkor lesz hiteles a család meghatározására vonatkozó népszavazás ügyében, amikor egyetért azzal, hogy 300-ra korlátozzák a parlamenti képviselők számát” – írta Tomac Facebook-bejegyzésében. Liviu Dragnea azt nyilatkozta kedden, hogy valamikor ősszel rendezhetnék meg a több millió román állampolgár által igényelt alkotmánymódosító népszavazást. „Szeptember 30-án, vagy október első vasárnapján kerülhetne sor az alkotmánymódosító népszavazásra, amelyre több mint hárommillió román állampolgár fejezte ki igényét, (…) erről egyeztetünk még a koalíción belül” – nyilatkozta a képviselőház elnöke a parlamentben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.