Felhívás!

Lemondatnák Daeát

Lemondatnák Daeát Románia

A román mezőgazdasági miniszter lemondását követelte csütörtökön az ellenzék, amiért a miniszter az egykori auschwitzi náci haláltáborhoz hasonlította az afrikai sertéspestis miatt tömegesen elpusztított állatok megsemmisítését.

Petre Daea tárcavezető egy kedd esti televíziós műsorban beszélt az afrikai sertéspestis okozta járványról, amely Tulcea megyében egy nagyméretű farmra is kiterjedt, ezért ott 45 ezer állatot kellett elégetni. „Az egyedüli megoldás a megsemmisítésük, valamennyi sertést el kell égetni (…), ez borzalmasan nagy munka, olyan, mint Auschwitzban” – mondta a tárcavezető. Izrael bukaresti nagykövetsége csütörtökön „megdöbbenését és csalódottságát” fejezte ki a miniszter kijelentése miatt, és reményét fejezte ki, hogy a hasonlat Daea puszta tájékozatlanságából fakad, és a miniszternek nem állt szándékában meggyalázni a holokausztban ártatlanul megölt milliók emlékét.

A miniszter kijelentése miatt az Országos Audiovizuális Tanács és az Országos Diszkriminációellenes Tanács is hivatalból eljárást indít. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) egyaránt a tárcavezető lemondását követelte, felelőtlenséggel vádolva a minisztert. Daea nyilvánosan bocsánatot kért kijelentése miatt. „A zsidó közösség valamennyi tagját tisztelem” – szögezte le csütörtöki közleményében Daea, hozzátéve, hogy kijelentésével csak azt akarta érzékeltetni, milyen nehéz helyzetben vannak a sertéstenyésztők az afrikai sertéspestis terjedése miatt. „Isten ments, életemben nem sértettem meg senkit, szeretem a felebarátaimat, csak a lelki fájdalmat akartam érzékeltetni, remélem, megértik!” – olvasható a miniszter közleményében.

Az ellenzék Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását is követelte, miután a korábban többször nyelvtani és protokollhibát elkövető kormányfő szerdán Montenegróban Dusko Markovic kollégájával tartott sajtótájékoztatóján összetévesztette a nyugat-balkáni ország fővárosát, Podgoricát, Koszovó fővárosával, Pristinával. A sajtótájékoztató elején Dăncilă örömét fejezte ki, hogy „Pristinába” érkezett. A helyzet kínosságát enyhítette, hogy a fordító a tolmácsolt szövegben már Podgoricát mondott. Azért is kényes ez a kormányfői nyelvbotlás, mert Románia továbbra sem ismeri el a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 27., 8:13
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Nem partolni akarom Daia minisztert de szerintem meggondolatlansagbol es nem rosszindulatbol mondott ilyet.O latta a sok diszno tetemet es ezert jutott ilyen morbid dolog eszebe.No de kerdem en a “folhaborodottakat”,hogy amikor a Franciaorszagban megjeleno Charlie Hebdo (zsido szarmazasu szerkesztok es ujsagirok altal mukodtetett szatirikus ujsag) Jezus Krisztusbol vagy Allahbol vagy mindenki mas vallasabol szant szandekosan uz gunyt,akkor nem haborognak Izraelben.Vagy legutoljara mikor egy roman teniszbajnokkal gunyolodtak:”ocskavas,ocskavas”,irta Simona Halep karikaturaja alatt,arra celozva,hogy a romanok ocskavas tolvajok.En ugy latom,hogy a humorerzekuk ezeknek nagyon egyoldalu,mert amint lathato a szatira visszafele nem mukodik.Mikor roluk van szo egybol elvesztik a humorerzekuket es sertodekennye valnak.Sot , a felyet kovetelik annak aki veluk szembe humorizal.

  • User
   Dátum: 2018. július 27., 14:21
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Sok esetben igazad van – mint itt is – de valahogy mégis úgy érzem, hogy baly van a felyeddel. Lyavítanod kell a stílusodon, ha hiteles akarsz lenni.

  • User
   Dátum: 2018. július 27., 14:12
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem felyét hanem fejét …. Egy tanult , olvasott és ebből fakadóan értelmes , széles látókörrel rendelkező ember nem vét még véletlenül sem ilyen óriási helyesírási szarvashibát, hogy felyét írjon fejét helyett. Ebből a tényből levezethető és megállapítható, hogy nem lehetsz egy tanult ember és az is hogy ebből adódóan egy beszűkült látókörű vagy talán frusztrált is valami okból . De intelligenciád se sok lehet hiszen másnak is próbálod átadni a tanulatlan, buta fajtádatt.

 • User
  Dátum: 2018. július 27., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: -12

  Igy igaz baratom.Egy szatirikus lap mely a zsidok gyuloletet es intoleranciajat terjeszti Europaban ,mindenki massal szembe aki nem kozejuk tartozik.Es meg egy kerdesem azert volna a partfogojukhoz.Mi volna,vagy talan maskeppen fogalmazva,hogyan ereznek magukat a zsidok,ha netan valamelyik europainak a fejeben megferne az otlet,hogy ujrainditsa a nacik “szatirikus” lapjat,a Der Sturmert?! Akkor is ilyen toleransan irnad,hogy ez csak egy szatirikus lap?! Na azert!

 • User
  Dátum: 2018. július 27., 14:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Fasza politikusaink vannak kezdve Daea-tol es folytatva Dancila mamaval, sajnos az orszag is olyan mint a politikusok akik vezetik!!! SZEGYEN !!!

 • User
  Dátum: 2018. július 28., 22:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Valoban el volt irva a komment vege.Fejet helyett “felyet” volt ,hibasan irva. De tudod,eszrevettuk es elkuldtuk a kommentet meg egyszer,ezuttal kijavitva.De a Hirmondo moderatora szant szandekos rosszindulattal meg azert is a helytelenul irt kommentet bigyesztette ki.Azert,hogy lejarasson minket.Es ezt mar nem eloszor teszi!