Felhívás!

Röviden

Gyerektolvajnak nézték

Doina Popescu régóta járja az országot „Mentőautó az irodalomért” elnevezésű projektjével, amely során egy átalakított mentőautóból népszerűsíti az irodalmat és saját munkásságát is szerte az országban. A brăilai író július 4-én éppen Bukarest 1-es számú körzetében tartózkodott és az átalakított mentőautójában éjszakázott, amikor egy 5 főből (3 férfi, 2 nő) álló csoport megrohamozta a járművet, majd a három férfinak sikerült feltörnie azt, és ahogyan bejutottak ütlegelni kezdték Popescut. Az írónak sikerült tárcsáznia az 112-es segélyívószámot, a rendőrség pedig hamarosan ki is szállt a helyszínen, és őrizetbe vette a támadókat. Mint később kiderült a társaság tagjai azt hitték, hogy a mentőautó a hírhedt „fekete mentő”, amely a városi legenda szerint az országot járja és elrabolja a gyerekeket.

 

Babakocsis tiltakozás

Babakocsis anyukák sétáltak szerda délben oda és vissza az úttesten a parlament előtti átkelőn, ezzel tiltakozva a büntetőtörvénykönyvek – szerintük helytelen – módosítása miatt. Az akciót Facebookon szervezték. „Nem arról van szó, hogy akadályozni akarjuk az autósokat, hanem egyszerűen fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy mi nem értünk egyet azzal, ami történik, nem szeretnénk, hogy büntetőügyesek vezessenek, azt szeretnénk, hogy gyerekeinket értékek mentén nevelhessük. Azt szeretnénk, hogy ne protekcióval tisztségbe került, hanem becsületes, jól képzett, tapasztalt emberek vezessék ezt az országot” – nyilatkozta az Agerpresnek Andreea Dumitrescu, az akció egyik kezdeményezője, aki hozzátette: a tiltakozást körülbelül egy óra hosszúságúra tervezték.

 

Drágul minden

Jelentéktelen mértékben, egy bázisponttal, 5,4%-ra csökkent az éves infláció júniusban az egy hónappal korábban regisztrált értékhez képest (5,41%) – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). A jelzett időszakban az élelmiszerek 3,86 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 7,82 százalékkal drágultak, a szolgáltatások pedig 2,58 százalékkal kerültek többe. Utoljára 2013 februárjában jegyeztek ennél magasabb, 5,65 százalékos pénzromlást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.