Teljesítsék, amit vállaltak!

Teljesítsék, amit vállaltak! Románia

Románia önként vállalta a teljes körű visszaszolgáltatást a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok esetében, amit teljesítenie kell, hiszen senki nem kényszerítette erre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, írja az MTI.

A politikust a Népújság című marosvásárhelyi napilap idézte szerdai számában. Az újság a Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter több mint 9 ezer hektáros Maros megyei erdővagyonáról írt, amelyet a minap a román állam ismét elperelt a Bánffy-örökösöktől, miután 2007-ben már visszaszolgáltatták. Az RMDSZ elnöke szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy az 1950-es években a kommunista bíróságok által hozott politikai döntések alapján, mondvacsinált ürüggyel újraállamosítják az erdővagyont. Szerinte a román állam ezzel a döntéssel visszafordul az akkori időszak gyakorlatához.

Kelemen Hunor megállapította: Romániának az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való csatlakozását követően egyre több olyan bírósági ítélet születik, amely ellentmond a kommunista rendszer által elkobzott ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatásának, amit Románia önként vállalt. Emlékeztetett, hogy nemcsak erdőkről, földterületekről, hanem iskolákról és más ingatlanokról is szó van. Felidézte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének perét, amelynek során ismét államosították az ingatlant, valamint a gyulafehérvári Batthyáneumot, amelynek visszaadását a római katolikus egyháznak a restitúciós bizottság megtagadta, az adminisztratív döntés elleni egyházi keresetet pedig a minap a gyulafehérvári ítélőtábla első fokon elutasította.

Úgy vélte, az ilyen és ennél sokkal bonyolultabb ügyekben született vitatható döntések és eljárások miatt van szükség arra, hogy a román igazságszolgáltatást új alapokra helyezzék. „Nem azért szállunk síkra, mert meg akarjuk állítani a korrupcióellenes harcot, ahogy ezt bírálóink állítják, hanem azért, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő többet” – mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette: ezt a „rablást” nem lenne szabad folytatnia a román államnak, hiszen Románia maga döntött úgy, hogy vállalja a teljes visszaszolgáltatást, erre nem kényszerítette senki. Felidézte: vannak országok, ahol nem szolgáltattak vissza semmit, de tisztességes kárpótlást nyújtottak, és erre Magyarországot említette példaként. Hangsúlyozta: ha Románia a teljes körű visszaszolgáltatást választotta, akkor ezen az úton kell haladnia, ha pedig változtatni akar, akkor a parlamentben kell törvényt hoznia, különben igazságtalan a jelenlegi helyzet – mondta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 12., 7:31
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Rmdsz kőzeli emberek gátolják meg Ozsdolán a visszaszolgáltatást! 90 től hazudoznak, h itt a föld, hol a föld?! Nézzen utána kérem ha megteheti! Köszönöm!

 • User
  Dátum: 2018. július 12., 13:08
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ne a nagykutyákat fényezzék, régen akinek 10-15 ha területe volt az még tisztességes lehetett, a többi meg a más kizsákmányolásából gazdagodott meg! Apropó pár község földosztó bizottságához miért nem tesznek látogatást?! Félnek?! Sok a jógtalanul kimért terület, meg ami soha nem volt visszaszólgáltatva jógos tulajdonosának!!!!

 • User
  Dátum: 2018. július 12., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ejsze tolvajé lehetett 9000 ha! Miből lehet ennyit összeszedni?! Háromszéken is kering legenda, h sokan hamis papírokkal több száz ha területet szereztek! Pár ilyen esetben ha vagyonvizsgálat lesz térden csúszva megyek a rmdszre szavazni!

 • User
  Dátum: 2018. július 12., 15:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tolsztoj:”„A föld nem lehet magántulajdon, nem képezheti adásvétel tárgyát, éppoly kevéssé, mint a víz, a levegő, a napfény”.