Felhívás!

Röviden

Négy év Niţă-nak

Jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert. A legfelsőbb bíróság ezzel fenntartotta az elsőfokú ítéletet, amely 303 ezer lejes összeg elkobzásáról is rendelkezik. Az ítélet jogerős. Constantin Niţă ellen befolyással való üzérkedés miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. A DNA szerint 2013-ban a volt miniszter közbenjárt annak érdekében, hogy a jászvásári polgármesteri hivatal szerződést kössön Tiberiu Urdăreanu üzletember cégével. A volt tárcavezető cserében megkapta a szerződés értékének 5%-át, 30 ezer eurót, illetve 303.118 lejt – állítja a vádhatóság.

 

Tragikus baleset

Francia turistákat szállító autóbusz ütközött Sinaián csütörtök reggel, az ütközés következtében a személygépkocsi egy szakadékba borult, a sofőrje életét vesztette. Az autóbuszban 46 francia turista utazott, akik nem sérültek meg, tájékoztatta az Agerprest Raluca Vasiloae, a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

 

Buda beiktatva

Carmen Dan belügyminiszter jelenlétében tisztségbe iktatták csütörtökön Ioan Buda országos rendőrparancsnokot. Az új parancsnok Cătălin Ioniţă helyét vette át, aki személyes okokból kérte megbízatásának megszüntetését. Amint arról írtunk, szerdán a DNA közölte, hogy vizsgálatot indított Ioniţă ellen. Csütörtöktől a határrendészetnek (IGPF) is új vezetője van, ugyanis Ioan Buda távozásával megüresedett az intézmény vezetői tisztsége. A határrendészet vezetését Adrian Popescu vette át. A belügyminisztérium tájékoztatása értelmében Cătălin Ioniţă főkvesztor visszatér a Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) igazgatói tisztségébe, amelyet versenyvizsgával foglalt el. A vonatkozó törvények értelmében versenyvizsgával elfoglalt tisztségéből csak abban az esetben meneszthető, ha bűnvádi eljárás indul ellene és vádlottá válik. A szaktárcához eddig nem érkezett értesítés arról, hogy bűnvádi eljárás indult volna Cătălin Ioniţă ellen – mutat rá a minisztérium közleménye.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.