Felhívás!

Romániának ki kell fizetnie legalább 60 millió eurót az Európai Űrügynökséggel szembeni tartozásból

Romániának ki kell fizetnie legalább 60 millió eurót az Európai Űrügynökséggel szembeni tartozásból Románia

Romániának ki kell fizetnie “legalább 60 millió eurót” az Európai Űrügynökséggel (ESA) szemben felhalmozott tartozásból – nyilatkozta hétfőn a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

Sebastian Burduja a Román Űrügynökség által szervezett konferencián elmondta, Románia jelenleg csaknem 100 millió euróval tartozik az Európai Űrügynökségnek, mivel 2017 és 2019 között egyedüli tagországként nem fizette be a hozzájárulását. Októberig “legalább 60 millió eurót” kellene törleszteni a tartozásból – tette hozzá a tárcavezető, hangsúlyozva, keresik ennek a módját, igyekeznek olyan megoldást kell találni, amely nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt.

A miniszter szerint ez a hozzájárulás valójában “egy rendkívül jövedelmező befektetés Románia számára”, és nem érti, hogy miért maradtak el a befizetések 2017 és 2019 között. Emiatt felfüggesztették Románia szavazati jogát a szervezeten belül, a tagországok közül egyedüliként – állítja. Az ESA-programokhoz még hozzáférésük van a romániai szakembereknek, “de nem tudhatjuk, meddig lesz ilyen elnéző az Európai Űrügynökség” – tette hozzá Burduja. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.