Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: Románia egyetért egy Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomaggal

Aurescu: Románia egyetért egy Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomaggal Románia

Románia egyetért az Oroszországgal szemben bevezetendő hatodik szankciócsomaggal – közölte Bogdan Aurescu az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli értekezlete előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Aurescu azt mondta, a megbeszélések fókuszában Ukrajna és az Oroszország által indított támadás okozta válság áll majd. „Természetesen elkerülhetetlenül szóba fog kerülni egy hatodik szankciócsomag. Románia egyetért ezzel a csomaggal és az eddig felmerült megoldásokkal” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, reméli, hogy sikerül minden tagállam számára elfogadható megoldást találni, mert a szankciócsomagra szükség van.

Emlékeztetett, hogy a háború kitörése óta közel egymillió ukrán állampolgár menekült a háború elől Romániába vagy Románián keresztül.

Romániának az ukrán mezőgazdasági termékek szállítása szempontjából is hangsúlyos szerep jut: a konstancai kikötőből például több mint 120 ezer tonna ukrajnai gabonát szállították már tovább. „Nagyon fontos, hogy elejét vegyük az élelmiszerválságnak, amely már közeleg számos ország esetében” – mondta Aurescu.

Borrell: nem biztos, hogy hétfőn megegyezés születik az olajembargót is tartalmazó szankciókról

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

„Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében” – fogalmazott.

Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek – hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette: „de úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk”.

Kijelentette: az Európai Unió aggódik a háború következményei miatt. Az egész világnak mély gazdasági válsággal kell szembenéznie, áremelkedésekre, köztük különösképen a villamosenergia és az élelmiszer árának emelkedésére kell számítania. Azt mondta: el kell magyarázni a világnak, hogy ezek a következmények nem a szankcióink miatt vannak, hanem a háború miatt. Oroszország ugyanis egyebek mellett megakadályozza, az ukrán búza exportját – emelte ki.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban a főképviselő hangsúlyozta: támogatja a két ország törekvését. Véleménye szerint az Európai Unió tagállamai szintén támogatják a döntést, és reményét fejezte ki, hogy felül lehet majd kerekedni a NATO egyes tagországainak ellenállásán.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 17., 7:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Csak a parlament nevében beszéljen Aurescu, persze ők egyet értenek az oroszokkal szembeni szankciókkal,de aztán kuss legyen ,ha netán Putyin elvtárs azzal fenyegeti Romániát, hogy él zárja a gázt.Ezert mi előtt Brusselnek nyalnak ,nem ártana másokat is meg kerdezzni,hogy vajon a jó nép vajon egyet ert egy ilyen ki jelentessel?lam az üzemanyag ára is a politikusoknak meg felel,de már egy minimal bérből tengodonek nem annyira,

 • User
  Dátum: 2022. május 17., 10:15
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Nem épp ide tartozik, de lenne egy kérésem a LAP felé. Lehetne e megérdeklődni mi türténik a szentgyörgyi Electricanal a villanyszámlákkal. Előre is köszönöm.

 • User
  Dátum: 2022. május 18., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Romániának nincs, és nem is lehet véleménye. Ha a Romániának nevezett országban élőket kérdeznék meg, bizony lennének meglepetések….