Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia nem ismeri el a kelet-ukrajnai népszavazásokat

Románia nem ismeri el a kelet-ukrajnai népszavazásokat Románia

Románia törvénytelennek tartja és elítéli a kelet-ukrajnai megszállt területeken szervezett „úgynevezett népszavazásokat”, nem ismeri el ezek szerdán közzétett eredményét, ugyanakkor arra figyelmeztette még Oroszországban tartózkodó állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el az országot.

A külügyminisztérium szerdai közleményében úgy értékelte: az orosz megszálló erők közvetlen támogatásával lebonyolított referendumok ismételten bizonyítják, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és azon kötelezettségeit, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként, a világ békéjét és biztonságát garantáló országként rá hárulnak.

Oroszország erőszakkal meg akarja változtatni Ukrajna határait, és igazolni próbálja a katonai erőszakot, amelyet egy független, szuverén ország ellen alkalmaz: ezt a nemzetközi közösség nem fogadhatja el, az állítólagos népszavazásoknak pedig nem lehet semmilyen jogi következményük – szögezte le a bukaresti külügyi közlemény.

A külügy ugyanakkor újabb felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy csak akkor utazzanak Oroszországba, ha ez elkerülhetetlen, a már ott tartózkodóktól pedig azt kéri, hogy – ha még nem tették meg – feltétlenül regisztrálják jelenlétüket a minisztérium konzuli szolgálatának internetes portálján, kerüljék a zsúfolt helyeket, ne vegyenek részt utcai tüntetéseken, amelyek erőszakba torkollhatnak, és vegyék fontolóra, hogy mielőbb elhagyják Oroszországot.

A szenátus elfogadta az orosz antivírus szoftverek használatát tiltó törvénytervezetet

A szenátus szerdán első házként elfogadta a kormány által kezdeményezett törvénytervezetet, amely megtiltja az Orosz Föderációból származó antivírus szoftverek beszerzését és használatát az állami intézményekben.

A jogszabályjavaslatot 108 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a felsőház.

A tervezet indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezet révén megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket.

A törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül a már beszerzett és/vagy felinstallált orosz vírusirtókat eltávolítják az állami informatikai rendszerekből a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, a kiberbiztonsági igazgatóság, a román hírszerző szolgálat (SRI) és a különleges távközlési szolgálat (STS) segítségével.

A tiltás ideiglenes jellegű: az Ukrajna ellen intézett orosz invázió ideje alatt hatályos, mindaddig, amíg alá nem írnak a felek egy békeszerződést vagy állandó tűzszüneti megállapodást, amely szavatolja Ukrajna területi integritását.

A törvénytervezetet döntő házként a képviselőház vitatja meg.

Felmonanák az Oroszországgal és Belarusszal kötött szerződéseket

A belügyminisztérium közvitára bocsátja az Orosz Föderációval és Belarusszal kötött egyes nemzetközi szerződések felmondására vonatkozó jogszabálytervezetet.

A tervezet szerint egyes szerződéseket felmondanak, másoknak nem hosszabbítják meg az érvényességét.

A szóban forgó dokumentumok között van például a román belügyminisztérium és az orosz belügyminisztérium, illetve a román határrendészeti főkapitányság és az orosz határrendészet közötti megállapodás, valamint a kábítószer-kereskedelem nyomon követését célzó szerződés.

A két ország belügyminisztériuma közötti szerződés például 30 nappal veszti érvényét azt követően, hogy valamelyik fél jelezte a másiknak, hogy a továbbiakban nem szándékozik alkalmazni a megállapodásban foglaltakat – olvasható a belügyminisztérium közleményében.

(forrás: MTI/Agerpres, fotó: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 29., 10:32
  ÉRTÉKELÉS: 9

  De kit érdekel,hogy mit ismernek el!Bezzeg amikor Romániához csatoltak csak úgy más országok területeiből a legtöbbet sajnos Magyarországtól akkor sz……tak rá ,hogy azoktól akiktől elvették elismerték-e avagy sem.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 29., 11:39
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kiváncsi lennék ha É -Bukovináról lenne szó!
  Az iiiigen ,mert ősi román föld lenne egyből,most kussolnak …de.. hát megnézzük
  honnét fúj majd a szél mert hát az ukránok is ősi ukrán földnek kiáltották ki…még Franciaország is ,avvót’ bizonyotéka ,hogy Galícia része volt Gallia…?hákéremszípen’
  ősukrány neve van annak.