Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia biztosítja a Moldovai Köztáraság áramszükségletének 90 százalékát

Románia biztosítja a Moldovai Köztáraság áramszükségletének 90 százalékát Románia

Hatalmas mennyiségű villamos energia áramlik ebben az időszakban Romániából Moldovába, mivel hazánk maradt az egyetlen energiaforrás a Pruton túli ország számára.

A Moldovai Köztársaság már két napja nem kap áramot a Dnyeszteren túli régióban található Cuciurgan hőerőműből, így vészhelyzeti szerződések révén Románia biztosítja Moldova áramszükségletének 90%-át.

Moldova a szükséges energiamennyiséget teljes mértékben Romániából szerezte be, beleértve a 14 százalékos hiány fedezését is – mondta Victor Bânzari, az Energocom igazgatója csütörtök reggel a Chișinăui Rádiónak.

“A teljes energiamennyiséget Romániából szerzik be, még a hiány fedezésére is. Jelenleg az OMV Petrommal és a Nuclearelectricával kötöttünk szerződést. Ma azonosítottunk még egy szolgáltatót, és remélem, hogy ma estére velük is alá tudjuk írni a szerződést. Ez az első alkalom, hogy ilyen nagy mennyiségű energiát vásároltunk Romániából. Amit nem fedeztek a szerződések, azt az OPCOM tőzsdén vásároltuk meg” – mondja Victor Bânzari.

A Dnyeszter jobb partja kedd óta nem kap áramot a Cuciurgan erőműből, miután a kisinyovi és tiraszpoli hatóságok nem jutottak kompromisszumra a novemberi áramszállítási szerződés aláírásának kapcsán.

forrás: Digi24.ro

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük