Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia 32 darab használt F-16-os harci repülőgépet vásárol Norvégiától

Románia 32 darab használt F-16-os harci repülőgépet vásárol Norvégiától Románia

Románia további 32 darab használt amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépet vásárol, ezúttal Norvégiától, az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön fogadta el a kormány – jelentette be Nicolae Ciucă kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

„A jelenlegi helyzetben megfelelő figyelmet kell fordítanunk a hadseregünk reagálóképességének megerősítésére. Fontos hozzátenni, hogy ez a beszerzés a román védelmi ipar fejlesztéséhez is hozzájárul, ugyanis az F-16-osok karbantartását és korszerűsítését Romániában fogják végezni” – mondta a miniszterelnök.

Vasile Dîncu védelmi miniszter tavaly decemberben kért felhatalmazást a parlamenttől a beszerzési eljárás elindításához. Indoklása szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez, eddig pedig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától.

A védelmi tárca szerint jelenleg a Norvégiától beszerezhető – a már szolgálatba helyezett, Portugáliától vásárolt gépeknél korszerűbb felszereltségű – F-16-osok jelentik az egyedüli megoldást a román légierő fejlesztésére. A csaknem félmilliárd eurós beszerzés nagyobbik részét – 354 milliárd eurót – a repülőgépekért kell kifizetni a norvég kormánynak. Románia további 100 millió euróért az Egyesült Államoktól vásárolna hozzájuk logisztikai elemeket és kiképzési szolgáltatáscsomagot. Ennek az összegnek a jelentős része azonban a román védelmi ipart fejlesztené, a régióban szolgálatban lévő F-16-osok karbantartási és korszerűsítési munkálatainak elvégzésére ugyanis az amerikai fél a bákói Aerostar hadiipari céggel kötött együttműködési megállapodást.

A Norvégiától beszerzendő F-16-osokat 1982 és 1989 között gyártották és 2001-ben estek át azon a korszerűsítésen, amelyeket a Portugáliától vásárolt gépeken is elvégeztek. Román lapértesülések szerint a felújításkor előirányzott mintegy tízezer órás repülési időből vélhetően kevesebb mint kétezer óra maradt meg, de ilyen körülmények között is Románia még legalább 7-10 évig használhatná a két repülőraj jelentős részét.

Romániában a Portugáliától több mint 600 millió euróért vásárolt, 2019-ben szolgálatba állított F-16-osok mellett a légi járőrözésből még az izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépek is kiveszik a részüket. Az utóbbi két évtizedben azonban több mint húsz MiG-21-es hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le. Miután márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása nyolc katona életébe kerülő kettős balesetet okozott, mert a mentőhelikopter is lezuhant, a védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, de május óta ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások