Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meghosszabbítják az élelmiszer- és a benzinárstopot Magyarországon

Meghosszabbítják az élelmiszer- és a benzinárstopot Magyarországon Külföld

Az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig meghosszabbítja a kormány – közölte Orbán Viktor miniszterelnök  csütörtökön a Facebook-oldalán.

Hirdetés
Hirdetés

„Meghosszabbítjuk az árstopokat! A benzin marad 480” – áll a bejegyzésben a kormányfő fényképe alatt.

Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy február elsejétől több alapvető élelmiszer árát a tavaly októberi szinthez rögzíti. Az árstop hét terméket érintett: a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint, a finomliszté 203 forint, a sertéscombé 1420 forint, a csirkemellfiléé 1600, a farháté 293 forint, a napraforgó étolajé literenként 713 forint, a 2,8 százalékos UHT tartós tejé pedig 268 forint volt.

A benzinárstop tavaly november 15-én lépett hatályba, ezzel 480 forintos literenkénti áron maximálták a 95-ös benzin és a gázolaj árát. November közepe óta Magyarországon ennél drágábban nem lehet ilyen típusú üzemanyagot árusítani, ugyanakkor idén május 27-től csak a magyar rendszámú autókra vonatkozik az ársapka. Ennek oka a benzinturizmus megnövekedése, ugyanis egész Európában rekordmagasak az üzemanyagárak.

A magyar miniszterelnök tavaly december 22-én jelentette be, hogy január 1-jétől a kormány lakossági kamatstopot vezet be, és október végi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget. A kamatstopnak köszönhetően a februári törlesztőrészlet már jóval alacsonyabb voltak, mint az előző hónapokban, több pénz marad a családoknál. A Pénzügyminisztérium szerint ez közel félmillió családot érint, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén.

A hiteltörlesztési moratórium egészen a koronavírus-válságig nyúlik vissza. 2020 márciusa óta lehet élni, amely valós segítséget jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is. Az év augusztusában a moratóriumra jogosult 2,7 millió lakossági hitel 59 százalékánál éltek a lehetőséggel, vagyis 1,6 millióan választották a törlesztés felfüggesztését. Az 1 millió moratóriumra jogosult vállalkozásnak pedig majdnem a fele vette igénybe a segítséget. 2021. novembere óta csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik erre rászorulnak. Ők a nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

(MTI/Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük