Felhívás!

Csodapalota a láthatáron

Bárhonnan is nézzük, kiváló ötlet a sepsiszentgyörgyi csodapalota megvalósítása! Igaz, nem éppen ezt a kifejezést használták annak jelzésére, hogy a valamikori cigarettagyár hatalmas termeinek egy részét a gyerekek szolgálatába állítják, de ez nem álomszerű látomásnak tűnik, hanem igenis kézzelfogható valósággá válhat. Szerintem első lépésként azt kellett eldönteni, hogy mit lehet tenni egy ilyen megbuk(tat)ott gyárépület óriási csarnokaival, s az első, a tényleg kezdeti lépések után máris érezni és érteni lehet, mi minden elfér benne, és milyen jó, hogy elsősorban éppen azokra gondoltak, akik évek múltán akár hálásak is lehetnek a maiaknak.

Engem egyébként igencsak meglepett a Nobel-díjasok egy részét bemutató kiállítás. Az az igazság, ilyenszerű bemutatót ritkán látunk, s ha rajtam múlnék, határidőt sem szabnék a látogatásra, hanem otthagynám világ végeztéig, azaz addig, ameddig a város teljes lakossága – ugye, milyen nagy szó! – végignézné a rövid szövegekkel is ellátott hatalmas képeket. Valahogy én is nagynak éreztem magam, hiszen olyan ízelítőt kaptunk a magyar tudományos életről, amely bárkit büszke magyarrá varázsolhat. És állítom, így, ahogy van, egyedi, legalábbis a környéken biztosan az, és ezért nem is ártana nagyobb reklámot csapni körülötte, hadd forduljanak be a kapun kiránduló iskolások és felnőttek, innen és máshonnan.

Ez egyelőre a mi látványosságunk, ami egyben azt is jelzi, hogy ebben az épületrengetegben sok minden fog még történni, itt rendezkedik be – hadd említsem elsőnek – a gyerekek álmodta csodák palotája. Erről némi felvilágosítással szolgáltak a meghívott előadók, akik az anyaországban működő hasonló létesítményekről világosították fel a résztvevőket. Amolyan cselekedtető műsorral működnek ezek, és így csaltak be a kiállításra számos gyereket, ugyanis a közismert Teletárból áthozott jó néhány eszköz, a bemutatott tudósok nevéhez kötődő hírközlési tárgy használható, és ennek leginkább a gyerekek és az őket elkísérő szülők, nagyszülők örvendhettek. Ugyanakkor csíráját láthattuk a bemutatkozásban az elképzelt, éppen a hatalmas épületben megvalósulandó székelyföldi műszaki és iskolamúzeumnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.