Hirdetés
Hirdetés

Románia 200 katonával vesz részt a NATO afgán együttműködőket menekítő missziójában

Románia 200 katonával vesz részt a NATO afgán együttműködőket menekítő missziójában Románia

Románia 200 katonával vesz részt a NATO-val korábban együttműködő afgán állampolgárok és családtagjaik evakuálását célzó NATO-küldetésekben – döntött szerdai ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT).

Hirdetés
Hirdetés

A meghatalmazás legfeljebb fél évre szól. A román katonák a kuvaiti és katari ideiglenes bázisokon lévő afgán menekülteknek a szövetséges országok menekülttáboraiba történő áthelyezésében, az alapvető szolgáltatások biztosításában vesznek részt.

A nemzetbiztonsági testület nem határozott meg Románia által befogadandó menekültkvótát. A bukaresti média ezzel kapcsolatos várakozását Florin Cîțu miniszterelnök múlt heti nyilatkozatára alapozta, aki újságírói kérdésre azt mondta, hogy a témával a CSAT ülésén foglalkoznak.

A CSAT közleményéből azonban kiderül: a hatóságok már előkészületeket tettek a velük korábban együttműködő, a tálib hatalomátvétel miatt megtorlással fenyegetett afgán állampolgárok biztonságba helyezésére és Romániába szállítására.

Románia másfelől nemzeti érdekeit és polgárai védelmét érvényesítve fog fellépni az illegális migráció, a terrorizmus, a fegyver- és kábítószer-kereskedelem megnövekedett fenyegetésével szemben – hangsúlyozza a CSAT közleménye. Bukarest szerint ugyanis az afgán rezsimváltás miatt fel kell készülni az “instabilitás-exportra”, a biztonsági kockázatok ellensúlyozására. A román hatóságok szorosabb együttműködésre készülnek a migrációs hullám által érintett szomszédos országokkal és a Frontex-szel, az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a belügyminisztérium pedig “sürgősen” felméri, hány menedékkérőt tud elhelyezni, és miként lehet növelni a befogadóközpontok kapacitását.

A CSAT elismerését fejezte ki a külügyminisztérium által működtetett, a román titkosszolgálatok által támogatott válságstábnak, amely megszervezte 49 román és 7 szövetséges állampolgár kimenekítését Afganisztánból, és szerepet vállalt több veszélyeztetett afgán állampolgár – köztük a román vagy nemzetközi szervekkel együttműködők, Romániában ösztöndíjjal tanulók, emberi jogi aktivisták, bírók, újságírók – áthelyezésében.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük