Felhívás!

RMDSZ: veszélyes közigazgatási átszervezést helyez kilátásba egy, a szenátus által elfogadott tervezet

RMDSZ: veszélyes közigazgatási átszervezést helyez kilátásba egy, a szenátus által elfogadott tervezet Románia

Cseke Attila szerint veszélyes közigazgatási átszervezést helyez kilátásba az a tervezet, amelyet hallgatólagosan fogadott el a szenátus – írja az RMDSZ szerdai közleményében.

“A közigazgatási átszervezés első, bújtatott lépését képezheti az a sürgősségi kormányrendelet, amelyet hallgatólagosan fogadott el a héten a parlament felsőháza” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa. A tervezet a városok melletti kistelepülések finanszírozását is előírja, pályázati forrásokból.

Az Agerpres hírügynökségnek megküldött közlemény szerint az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: a tervezet értelmében közszállításra, közüzemesítésre, hulladékelszállításra és útépítésre pályázhatnak a városokhoz és megyeszékhelyekhez közigazgatásilag tartozó falvak. Ennek a pályázati lehetőségnek a megteremtését évek óta szorgalmazzuk, hiszen ezekre a rurális környezetekre eddig csak kis mértékben lehetett pályázni. Ezért az RMDSZ támogatja ezt az intézkedést – mondta el a szenátor.

Ugyanakkor a sürgősségi rendelet “okos falvak” nevű pályázati lehetőséget kínál, de ebben az esetben a szövetség a finanszírozási lehetőség kibővítését kéri minden kistelepülés számára.

A tervezet ugyanis azt írja elő, hogy csak a várostól legtöbb 30 percre lévő települések pályázhatnak, de csak abban az esetben, amennyiben az elmúlt három évben népesedésgyarapodást tudnak felmutatni. A népesedésgyarapodás azonban csak azokra a falvakra jellemző, ahová a nagyvárosokban lakók kiköltöztek – mutatott rá a frakcióvezető, ezért számos erdélyi község elesne a támogatástól. Jelen formájában az “okos falvak” program nem felzárkóztatja a vidéki településeket, hanem koncentrálja a fejlődést a nagyvárosok köré. Azért is érthetetlen ez a népességnövekedési kritérium, mert a városok hasonló “okos városok” programjában ez a kritérium nem szerepel – mutat rá a közlemény.

“Az RMDSZ nem támogatja a falvak kiüresedését célzó intézkedéseket. Azt kértük, a szenátus tűzze napirendre a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet, hogy annak hibáit javítani tudjuk. Sajnos ez nem történt meg, így a tervezet eredeti formájában kerül át a képviselőház asztalára, ahol az RMDSZ fenntartja módosító javaslatait” – idézi a frakcióvezetőt a közlemény.

A közigazgatási szakpolitikus elmondta: bár a sürgősségi kormányrendeletnek vannak támogatandó rendelkezései is, átláthatatlanul kivitelezett közigazgatási átszervezéshez vezethet. “Ilyen jellegű módosításokról csak széleskörű parlamenti vita útján kellene dönteni, nem hallgatólagosan elfogadott sürgősségi kormányrendeletekkel”- összegezte Cseke Attila.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.