Felhívás!

Részben alkotmányellenes a lehallgatások kiterjesztését célzó törvényi előírás

Részben alkotmányellenes a lehallgatások kiterjesztését célzó törvényi előírás Románia

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte szerdán az alkotmánybíróság az elektronikus hírközlési törvénykönyv előírásainak egy részét.

A szenátus március elején fogadta el döntő házként az elektronikus hírközlési törvénykönyvet, amely – egyebek mellett – a bűnüldöző és a nemzetbiztonsági szervekkel való együttműködésre kötelezné az internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat és tárhelyszolgáltatókat.

A jogszabály ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 50 törvényhozója és a Nép Ügyvédje is alkotmányossági kifogást emelt. Az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă akkor azt mondta, Romániának szüksége van az elektronikus hírközlést szabályozó törvényre, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a büntetőeljárási törvénykönyvbe illő előírások szerepeljenek egy olyan jogszabályban, amely nem ezt a területet hivatott szabályozni. A párt képviselői úgy vélték, a törvénykönyv 10. cikke “túlzott hozzáférést” biztosít a hírszerző szolgálatok számára a romániai szerverek információforgalmához. “A Román Hírszerző Szolgálat jelenleg is átkutathatja az információs rendszereket, ehhez azonban engedélyre van szüksége, és ez így van rendjén” – állt akkori közleményükben, amely szerint a cikkely szövege nem világos és nem egyértelmű, az előírások a polgárok magánéletébe való beavatkozáshoz és alkotmányos jogaik indokolatlan korlátozásához vezethetnek.

Az alkotmánybíróság szerdán részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte a jogszabályt. A testület a 10-es cikkely kapcsán a kiszámíthatóság hiányát kifogásolta, illetve leszögezte, “a biztosítékok hiánya visszaélésekre adhat lehetőséget az adatmegőrzési és -tárolási tevékenységek terén, és így sérülhet az egyén családi és magánélethez való joga, a véleménynyilvánításhoz való jog, illetve a levéltitok.”

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.