Felhívás!

Újabb büntetőjogi kivizsgálás indult a Floreasca kórházban megégett másik páciens ügyében

Újabb büntetőjogi kivizsgálás indult a Floreasca kórházban megégett másik páciens ügyében Románia

A fővárosi első kerületi bírósági ügyészség bejelentette, hogy újabb büntetőjogi kivizsgálást indított, miután híre ment, hogy a Floreasca kórházban történt esetnek volt már előzménye: egy 2019 márciusában műtött páciens szintén égési sebeket szenvedett.

A nyomozó hatóság sajtóközleményt adott ki, mely szerint 2020. január 8-án hivatalból újabb büntetőjogi dossziét nyitott annak kapcsán, hogy az említett sürgősségi klinikán tavaly márciusban műtét közben égési sérüléseket szenvedett egy beteg.

Az ügyben in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indult gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Az Agerpres hírügynökséget a nyomozáshoz közel álló források tájékoztatták szerdán, hogy a bukaresti rendőrség tanúként hallgatja ki a Floreasca kórház több rezidens orvosát és asszisztensét a műtőasztalon 2019 decemberében megégett páciens ügyében.

Az Állami Egészségügyi Felügyelet az incidens miatt összesen 30.000 lejes bírsággal sújtotta a Floreasca kórházat és a teljes műtőcsapatot.

Az ügyben az egészségügyi minisztérium is kivizsgálásba kezdett, ennek eredményeit Victor Costache tárcavezető kedden ismertette. Rámutatott, az ügyeletes főorvosok közül egyik sem tartózkodott a műtőben annál a műtétnél, amelynek során a páciens égési sérüléseket szenvedett.

A miniszter azt mondta, a műtétet megelőző éjszaka a páciens vérezni kezdett, állapota rosszabbra fordult, de csak reggel 9 órakor műtötték meg. A beavatkozást egy rezidens orvos kezdte el, majd csatlakozott az otthonról érkező szakorvos, ahelyett, hogy az akkor ügyeletet teljesítő főorvosok közül műtött volna valaki.

Victor Costache elmondta, hogy a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid alkalmazása engedélyezett, ezt azonban kizárólag kézfertőtlenítésére használhatja a sebész és a személyzet. A miniszter szerint az országos szinten alkalmazott eljárás értelmében elsődlegesen Betadine-nal fertőtlenítik a bőrfelületet, és amennyiben a beteg allergiás a jódra, klórhexidin-glükonátot használnak. A tárcavezető hozzátette, ez esetben vélhetően tévesen diagnosztizálták a jódallergiát – mert semmi nem utal arra, hogy a beteg valóban allergiás lett volna a jódra -, és a rajta végzett mindkét beavatkozásnál ezt az igen gyúlékony, etanol alapú fertőtlenítőszert használták.

A miniszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a műtétről készült jelentésben nem említik meg az incidenst, csak egy ehhez csatolt mellékletben. “Nem utolsósorban a rezidensek csak irányító orvosuk felügyelete alatt vehetnek részt a műtéti beavatkozáson, ami ez esetben nem így történt” – fogalmazott Costache.

A miniszter azt is bejelentette, hogy miután hétfőn a Floreasca kórház menedzsere menesztette Mircea Beuran professzort az egészségügyi intézmény sebészeti részlegének osztályvezető orvosi tisztségéből, kedden a minisztérium keretében működő általános sebészeti bizottság elnöki posztjáról is leváltották.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.