Hirdetés
Hirdetés

A 2020-2021-es tanév szerkezetéről szóló tervezet visszavonását kéri a Tanulók Országos Tanácsa

A 2020-2021-es tanév szerkezetéről szóló tervezet visszavonását kéri a Tanulók Országos Tanácsa Románia

A 2020-2021-es tanév szerkezetéről szóló rendelettervezet visszavonását kéri Monica Anisie oktatási minisztertől a Tanulók Országos Tanácsa (CNE).

Hirdetés
Hirdetés

A tanulók többek között azt kifogásolják, hogy a tervezet értelmében különválasztanák a téli szünetet a félévközi vakációtól. A szervezet szerint ezáltal megbomlana az oktatási folyamat egyensúlya, a két szünidő közötti időszak ugyanis a jegyek lezárásával telne, nem az elsajátított tananyag elmélyítésével. “Az, hogy a rendelettervezet értelmében ez lenne az elmúlt évek legrövidebb tanéve, nem ad okot örömre az oktatás elsődleges kedvezményezettjei számára – a tanulók személyes és szakmai fejlődése érdekében nem a tanév szerkezetének kellene minél szellősebbnek lennie, hanem a tananyag-leadási, a tanítási és a kiértékelési módszereknek, valamint a tanterv felépítésének” – fogalmaz közleményében a CNE.

A tanulók tanácsa az oktatási folyamat minőségének javítását célzó intézkedéseket követel, valamint azt, hogy szeptember 1-jén kezdődjön és június 1-jén záruljon le a tanév. Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az országos szintű vizsgák időpontjai nagyon kitolódtak az utóbbi években. “A tanulóknak a nyár közepén kell letenniük ezeket a vizsgákat, szellőztető rendszer nélküli termekben, ezért egyre gyengül a teljesítményük. Ugyanakkor júniusban az iskolában töltött minden nap teher a tanulók számára, ami miatt egyrészt nő a hiányzások száma, másrészt a tanulók képtelenek a tananyagra koncentrálni” – mutat rá a közlemény.

A CNE úgy véli, az intézkedés a szakiskolásoknak is javukra válna, számukra ugyanis a gyakorlati képzés miatt tulajdonképpen csak júliusban ér véget a tanév, amikor a magas hőmérséklet és a “nem megfelelő” oktatási körülmények miatt nem tudják kellőképpen elsajátítani az információkat.

Az oktatási minisztérium hétfőn bocsátotta közvitára a 2020-2021-as tanév tervezett struktúrájáról szóló tervezetet.

Tanügyminiszter: több mint ötven javaslat érkezett be

Több mint ötven javaslatot kapott a minisztérium tanároktól, szülőktől és tanulóktól a 2020-2021-es iskolai év struktúrájával kapcsolatban – jelentett be szerdán Monica Anisie tanügyminiszter.

További javaslatokat január 17-éig várnak a dezbateripublice@edu.gov.ro email címen.

Az összegyűjtött javaslatokat megtárgyalják a társadalmi párbeszéd tanácsában, és csak ezt követően adják ki a struktúrát meghatározó miniszteri rendeletet – hangoztatta a tárcavezető.

“Úgy gondolom, hogy minden véleményt érdemes meghallgatni, így sikerül megtalálni a legjobb megoldásokat. (…) Személy szerint arra törekszem, hogy a párbeszéd és az átláthatóság ezen alapelveit beépítsem minden meghozandó döntésbe” – írta Facebook-bejegyzésében Anisie.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 9., 15:44
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Megnézném kik vannak a Tanulók Országos Tanácsában és kik és hogyan választották be oda őket! Tavaly 1 torzonborz asszonyka osztotta az észt a tanügyről, őkelme a szülők országos képviseletét látta el!😁🤗