Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendőrség: sok balesetet okoznak a jobbkormányos autók vezetői

Rendőrség: sok balesetet okoznak a jobbkormányos autók vezetői Románia

Az év első felében történt huszonöt olyan balesetből, amelyben jobbkormányos autó is érintett volt, 24-et ennek vezetője okozott – közölte csütörtökön a rendőrség.

Hirdetés
Hirdetés

A rendőrségi közleményben leszögezik, a jobbkormányos autók vezetőinek előzéskor nehezebb dolguk van, mint a balkormányos autót irányítóknak, így azokat a baleseteket, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek, zömében ezek vezetői idézik elő a szabálytalan előzéssel. Éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények – köd, eső, havazás – esetén ez még kockázatosabbá válik – jegyzik meg.

Az év első hat hónapjában 25 olyan súlyos balesetet jegyeztek Romániában, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek voltak. A balesetekben 16 személy életét vesztette, 24-en pedig súlyosan megsérültek. A 25 balesetből 24-et a jobbkormányos autó vezetője okozott – állítja a rendőrség.

Tavaly 90 ilyen súlyos balesetet regisztráltak országszerte, ezekben 35 személy meghalt, 88-an súlyosan megsebesültek. 77 esetben a jobbkormányos autót vezető sofőr hibájából következett be a szerencsétlenség. 2018-ban 102 ilyen baleset történt, ezekben 28 személy vesztette életét és 106-an sérültek meg súlyosan.

A Román Rendőrség ugyanakkor tájékoztat, igényléssel fordult a gépjármű-nyilvántartási hivatalhoz (RAR), amelyben javasolja, hogy az ilyen járművek forgalomba helyezését csak a kormány bal oldalra való áthelyezését követően hagyják jóvá.

A RAR azonban közölte, hogy a gépjárművek típusjóváhagyásáról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok nem tagadhatják meg olyan járművek forgalomba helyezését, amelyeket más tagállam jóváhagyott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások