Felhívás!

Raluca Turcan szerint nagyon valószínű, hogy RMDSZ támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt

Raluca Turcan szerint nagyon valószínű, hogy RMDSZ támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt Románia

Nyitott a párbeszéd a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ között a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány kapcsán – nyilatkozta szerdán a PNL képviselőházi frakciójának vezetője, aki szerint nagyon valószínű, hogy a szövetség támogatná a kezdeményezést.

Raluca Turcan szerdán azt mondta, az európai parlamenti választások eredményeinek közzétételét követően azzal az igényléssel fordultak a jó eredményeket elért alakulatokhoz, hogy állítsanak közös jelöltet a képviselőházi elnöki tisztségre a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje ellenében.

“Tárgyaltunk az RMDSZ-szel is, a nemzeti kisebbségekkel is, és a Pro Romániával is. A nemzeti kisebbségektől kaptunk ma néhány voksot, amit köszönünk. Az RMDSZ saját jelöltet állított Kelemen Hunor személyében, aki azonban készen áll a PNL-vel való párbeszédre, többek között a bizalmatlansági indítvány kapcsán is. A tárgyalás tehát nyitott, és nagyon valószínűnek tartom, hogy az RMDSZ elkötelezze magát a bizalmatlansági indítvány támogatása mellett” – mondta Turcan.

A PNL képviselőházi frakciójának vezetője – aki a képviselőházi elnöki tisztségért zajlott szerdai szavazáson alulmaradt a PSD és az ALDE által támogatott Marcel Ciolacuval szemben – rámutatott, meglátása szerint a Pro Románia párt alkut kötött a PSD-vel, és képviselőházi frakciójuk megalakításának jóváhagyása fejében hozzásegítette a koalíciós pártok jelöltjét a házelnöki tisztséghez.

A felvetést a Pro Románia mindkét vezetője, Victor Ponta és Daniel Constantin is cáfolta. Utóbbi azt is kijelentette, hogy az alakulat készen áll arra, hogy megszavazza a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt, amennyiben azt a napokban a parlament elé terjesztik.

A PMP támogatna egy esetleges indítványt

A Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatna egy esetleges bizalmatlansági indítványt – jelentette be szerdán Eugen Tomac pártelnök.

“Mi támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, és erről a témáról egyeztettünk a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ vezetőivel. Remélem, hogy jövő héten be tudjuk nyújtani, mert abszolút szükséges, miután Liviu Dragnea programja elsüllyedt. Az a jelzés, amelyet a polgárok a PSD-nek és az egész társadalomnak adtak, arra késztet bennünket, hogy kisöpörjük Dăncilă kormányát a Victoria-palotából” – mondta Tomac a PMP országos tanácsán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.