Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Johannis a külügyminiszter és a belügyi tárca vezetőjének azonnali menesztését kéri

FRISSÍTVE: Johannis a külügyminiszter és a belügyi tárca vezetőjének azonnali menesztését kéri Románia

Teodor Meleşcanu külügyminiszter és Carmen Dan belügyminiszter azonnali leváltását követeli Klaus Johannis államfő az európai parlamenti választások és a referendum alkalmával a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalt rendellenességek miatt.

” Miután ennyi probléma volt nyilvánvaló, hogy politikai következményeknek kell lenniük. Azoknak, akik nem szervezték meg rendesen, vagy szándékosan rosszul szervezték meg a választásokat, tisztségükkel kell fizetniük. Politikai következményekről beszélek. Hogy később más problémák is felszínre kerülhetnek, azt majd megbeszéljük, miután kielemeztük a történteket. Mivel nem nyújtották be lemondásukat, kérem a külügyminiszter és a belügyi tárca vezetőjének azonnali menesztését, az azonnal pedig azt jelenti, hogy azonnal” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Rámutatott: kül- és belföldön egyaránt úgy voltak megszervezve a szavazókörzetek, hogy ne bátorítsák, hanem nehezítsék a voksolást. Azt mondta ‘különösen szomorú’ volt látni, hogy külföldön ezrek álltak „végeérhetetlen sorokat”.

Johannis bejelentette, hogy az Államelnöki Hivatal szintjén létrehoznak egy vegyes bizottságot, amely kielemzi a történteket és javaslatokat terjeszt elő, hogy hasonlóra ne kerülhessen sor a jövőben.

Az államfő elmondta, hogy az Európai Tanács informális találkozóján és az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozóján, amelyeket kedden tartottak Brüsszelben, sok vezető „méltatta a népszavazás eredményeit”.

„Ez a népszavazás hosszú ideje az első olyan népszavazás az Európai Unióban, amely sikeres volt. (…) Európában a románok számítanak, Európában Románia számít, és a népszavazás kapcsán gratuláltak a legfontosabb európai vezetők” – hangsúlyozta az államfő.

Johannis rámutatott, hogy a részeredmények szerint a népszavazás mindkét kérdésére több mint 6 400 000 román azt a választ adta, hogy Igen.

„Ez egy rendkívüli jó eredmény, amely Romániát visszahozza az európai normalitáshoz. Nagyon nagy siker, amely nektek köszönhető, kedves románok ” – mondta Johannis.

Hirdetés
Hirdetés

Meleşcanu: ahhoz, hogy menesztésről beszéljünk, indokoknak is lenniük kellene

Ahhoz, hogy menesztésről beszéljünk, indokoknak is lenniük kellene – jelentette ki szerdán az Antena 3 televíziónak adott telefonos interjújában Teodor Meleşcanu. A román diplomácia vezetője arra reagált, hogy Klaus Johannis államfő az európai parlamenti választások és a referendum alkalmával a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalt rendellenességek miatt a külügyminiszter és a belügyi tárca vezetőjének azonnali menesztését kérte.

Teodor Meleşcanu azt nyilatkozta, hogy maga az államfő a felelős azért, hogy a külföldi szavazókörzetekben a vártnál nagyobb zsúfoltság alakult ki, mert rászervezte az európai parlamenti választásokra az igazságszolgáltatással kapcsolatos népszavazást.

Azt mondta: az államfő két héttel azután jelentette be, hogy a választások napján népszavazást szervez, hogy már kijelölték a külföldi szavazókörzeteket.

„Ennek következtében abból a két másodpercből, amennyit tartott volna általában a szavazás az európai parlamenti választásokon, hat-hét perc lett, és természetesen nem jutott idő mindenki számára, hogy szavazzon, különösen a zsúfolt körzetekben” – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette: nem ő, hanem a nagykövetségek és a konzulátusok döntöttek a szavazókörzetek számáról az előzetesen beérkezett jelzések alapján, aminek teljes egészében eleget tettek. Számítása szerint a 400 szavazókörzetből csak mintegy 40-ben voltak problémák, ezeket kivizsgálják.

Ami Klaus Johannis az irányú kérését illeti, hogy azonnal menesszék tisztségéből, Meleşcanu azt mondta, hogy egy ilyen kérést konkrét tényekkel szokás alátámasztani, nem ‘gondolatok alapján’, nyomásgyakorlás-szerűen beterjeszteni.

Carmen Dan: indokolatlan a lemondásomat sürgető kérés

Nem indokoltak a lemondását sürgető kérések, mivel a belföldi szavazás megszervezésében és folyamatában nem voltak fennakadások vagy szabálytalanságok, jelentette ki Carmen Dan belügyminiszter szerda este.

„A lemondást sürgető kérés indokolatlan” – szögezte le Carmen Dan a belügyminisztériumban tartott sajtónyilatkozatában.

Hozzátette, csak akkor mond el, amikor pártja kéri ezt tőle.

„Senki számára nem jelent meglepetést, hogy az államelök lemondásra szólított fel. (…) Azt válaszolom tehát neki, politikailag, hogy nem félemlítenek meg ezek a sürgető kérések (…) Csak abban az esetben mondok le tisztségemről, ha a párt, amelynek tagja vagyok, kérni fogja tőlem. Beszéltem a miniszterelnök-asszonnyal miután meghallgattam az államelnök nyilatkozatát, és kénytelen leszek csalódást okozni neki. Nem fogok lemondani, sem azonnal, sem azonnal!” – fejtette ki a belügyminiszter.

Elmondta, az ő szemszögéből jó körülmények között zajlott vasárnap a belföldi szavazás, nincsenek bizonyítékok esetleges csalásokra, és ami a szavazókörzetek számát illeti, több mint százzal volt több az idén, mint a 2016-os parlamenti választásokon, amit a volt technokrata kormány szervezett meg.

„Úgy gondolom, senkit nem kellene hogy zavarjon a várakozási idő a szavazásnál, ahogy az sem zavart senkit, hogy az államelnök a referendumot egy napra tette az európai parlamenti választásokkal” – fűzte hozzá.

Leszögezte még, hogy a választások alkalmával felmerült technikai jellegű fennakadásokat részletes elemzés során meg fogják vizsgálni, és a csütörtöki nap folyamán átadják a jelentést Viorica Dăncilă kormányfőnek. Nyomatékosította azonban, hogy az említett fennakadások a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) számlájára róhatók fel, amely a hálózatot és a táblagépeket szolgáltatta.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselőházba várják a külügyminisztert

Június 10-én a képviselőházba várják Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy A kormány órája keretében magyarázatot adjon a hétvégi európai parlamenti választások és a referendum alkalmával a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalt rendellenességekre – jelentette be szerdán Lia Olguţa Vasilescu, a házbizottság titkára.

Vasilescu hozzátette: a diplomácia vezetőjének behívását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) indítványozta.

Cikkünk frissül.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük