Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: csökkenő tendenciát mutat a Covid-fertőzések száma

Rafila: csökkenő tendenciát mutat a Covid-fertőzések száma Románia

Az utóbbi héten leszálló ágba került az új koronavírusos fertőzési esetek száma, a lazításokhoz azonban arra van szükség, hogy huzamosan csökkenjen az intenzív osztályon ápolt betegek száma is – nyilatkozta hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Rafila azt mondta, az utóbbi héten jelentősen csökkent a pozitív tesztek aránya is. A korlátozások lazításához azonban nem elég az esetszámok csökkenése, a kórházban ápolt betegek és az intenzív terápián fekvő páciensek számának mérséklődésére is szükség van – szögezte le a miniszter.

A korábbinál valamivel kisebb a koronavírusos páciensek elhalálozási száma is, viszont az intenzív terápián ápolt betegek száma stagnál, sőt, enyhe növekedést mutat. „Jelenleg nem vezethetünk be lazításokat, csak majd akkor, ha az intenzív terápián elfoglalt helyek száma huzamosan csökken” – tette hozzá Rafila.

Az oltásért járó értékjegyeknek nincs jövője, a fertőzöttek elkülönítését viszont nem vonná vissza

Alexandru Rafila úgy nyilatkozott, a hatóságok a jövőben sem fogják feloldani a koronavírussal fertőzött, tünetekkel rendelkező emberek elkülönítésére vonatkozó szabályt.

„Bármilyen vírusos megbetegedésről is legyen szó, ajánlatos néhány napig elkülönülni, hogy ne fertőzzük meg kollégáinkat, családtagjainkat. Nincs okunk lemondani a fertőzött, tünetes személyek elkülönítéséről” – mondta a miniszter.

Rafila úgy vélekedett, valószínűleg „nincs jövője” a beoltott személyek számára biztosított értékjegyeknek. „Nem a pénzről van szó, pénz lenne rájuk. (…) Ösztönző célzatú volt, az oltakozást ösztönözte, de sajnos nem volt jelentős eredménye” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy várható-e az oltásért járó értékjegyek megszüntetése, Rafila azt felelte, erről még tárgyalni fognak az illetékesek. „Én azt gondolom, hogy az egészségünk védelmében vesszük fel az oltást, és nem azért, hogy értékjegyeket kapjunk” – fogalmazott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük