Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: az elmúlt 24 órában több mint 12 ezer új koronavírusos megbetegedést igazoltak

Rafila: az elmúlt 24 órában több mint 12 ezer új koronavírusos megbetegedést igazoltak Románia

Az elmúlt 24 órában 12.353 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 7398-cal többet, mint egy nappal korábban – tájékoztatott kedden az egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila szerint az új megbetegedések közül 2502 esetben újrafertőződést mutattak ki, az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust.

A legtöbb új esetet Bukarestből (1492) jelentették, de magas az esetszám a következő megyékben is: Kolozs – 1301, Brassó – 660, Temes – 649, Konstanca – 550, Prahova – 480, Iaşi – 461.

A 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve országosan 2,30. Bukarestben a legnagyobb, 7,17 ezrelék. A fővárost a következő megyék követik fertőzöttségi ráta szempontjából: Kolozs – 5,71, Ilfov – 5,15, Konstanca – 4,6, Brassó – 4,39, Szeben – 4,29, Prahova – 3,6 és Temes – 3,5.

Az elmúlt nap során 6491 RT-PCR tesztet végeztek el (3995-öt az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 2496-ot kérésre), és 28.430 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Eddig összesen 13.289.361 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel és 10.645.260 antigén gyorstesztet végeztek.

Az új esetekkel 3.024.064-re nőtt a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában.

Az igazolt új megbetegedések mellett 359 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

Jövő héten már valószínűleg 70 ezer megbetegedést fogunk regisztrálni

Alexandru Rafila szerint a jövő héten valószínűleg már 70 ezer új koronavírusos megbetegedést fognak regisztrálni, tehát augusztus első napjaiban napi 10 ezerre emelkedhet az új esetek száma.

A július 18-24. közötti héten 44 ezer új esetet regisztráltak, és a becslések szerint ez jövő héten 70 ezerre emelkedhet – fejtette ki Rafila kedden tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, hogy a korábbi becslések augusztus 15-ének környékére vetítették előre a hullámgörbe csúcsát, az azonban szerinte bizonyosnak tűnik most, hogy az elkövetkező hetekben a napi új esetszám átlaga meg fogja haladni a 10 ezret.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Európában uralkodóvá vált omikron-törzs BA.5 alvariánsa súlyosabb megbetegedéseket okozna, de a kórházi beutalások, és ezzel együtt az intenzív terápiára szorulók számának növekedésére számítani lehet.

Javasolja a maszkviselést

Alexandru Rafila azt javasolta a lakosságnak, hogy a Covid-19 járvány terjedésének korlátozása érdekében az emberek viseljenek védőmaszkot a zsúfolt zárt helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken, azonban úgy véli, hogy ennek az intézkedésnek a kötelezővé tétele nem fogja meghozni a várt eredményeket.

Kedden tartott sajtótájékoztatóján a miniszter emlékeztetett, hogy az általa vezetett tárcának nem áll módjában bevezetni a védőmaszk kötelező használatát. Rámutatott azonban, hogy azt tapasztalta, egyes emberek elkezdték ismét használni a védőmaszkot, mert megértették, hogy ezzel önmagukat és embertársaikat is védik.

„Bizonyos fokú szolidaritásra és felelősségérzetre van szükség a lakosság részéről. A kötelező maszkviselés bevezetése egy nagyon egyszerű okból nem működhet – a védőmaszk, ha helytelenül viselik, haszontalan. Nem az a fontos, hogy viseljük a maszkot, hanem az, hogy ezt helyesen tegyük. Nehéz ötméterenként ellenőrző pontokat felállítani, hogy valaki ellenőrizze ezeket a dolgokat” – magyarázta Rafila.

Oltóközpontokat fognak nyitni az egészségügyi intézményekben

Az elkövetkező időszakban az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyitnak az őszi immunizálási kampányra való felkészülés jegyében, amikor a SARS-CoV-2 omikron törzsének új változataihoz igazított szérum várható – jelentette be Alexandru Rafila.

„Az elkövetkező időszakban előkészítjük a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyissunk. Nem a korábbi oltóközpontokról van tehát szó. Szeretnénk előkészíteni az őszi oltási kampányt, mert bár most kevés érdeklődés mutatkozik a vakcina felvétele iránt, tekintettel a jelenlegi oltószer sajátosságaira, ősszel, amikor az adaptált vakcina adagjai elérhetővé válnak, szeretnénk, ha minél több állampolgár be tudná oltatni magát. És ennek folyamatát meg kell könnyíteni” – fejtette ki sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Rafila ugyanakkor arra bátorította a háziorvosokat, hogy vegyenek részt a koronavírus elleni oltási kampányban. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük