Felhívás!

Rafila: a magas napi esetszám ellenére nincs ok a pánikra

Rafila: a magas napi esetszám ellenére nincs ok a pánikra Románia

Várható volt, hogy magas lesz szerdán a koronavírusos megbetegedések száma, mert a járvány kezdetétől először dolgozták fel 100 ezernél több teszt eredményét – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila rámutatott, a 34 ezren felüli napi esetszám aggasztó, de számítani lehetett rá, az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) is előrevetítette ezt a forgatókönyvet, és hasonlóan alakultak a járványmutatók más országokban is az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb omikron-variáns felbukkanásakor.

A miniszter beszélt arról is, hogy az oltottak közül is sokan megbetegednek, az átoltottság növelése azonban továbbra is fontos, elsősorban azért, mert a vakcina megóvja a veszélyeztetett csoportokba tartozókat a betegség súlyos formáitól és megelőzi a haláleseteket.

Rafila hangsúlyozta, a magas napi esetszám “nem ok a pánikra”, az iskolákat továbbra sem zárják be, a megszabott algoritmusnak megfelelően azok az osztályok térnek át online oktatásra, amelyekben legalább három megbetegedést igazolnak.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy folytatódhat az iskolai tesztelés. Szerinte ez hasznos, de nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a szülők helyesen végezzék el a teszteket. Ugyanakkor ismét felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ha bármilyen tünetet észlelnek gyereküknél, ne küldjék iskolába. 

Jövő héten várhatóan folytatódni fog a napi fertőzésszámok növekedése

Az egészségügyi miniszter szerint jövő héten folytatódni fog a koronavírus-fertőzések napi esetszámának a növekedése.

Rafila elképzelhetőnek nevezte, hogy ezen a héten csütörtökön és pénteken kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak, mint az elmúlt 24 órában. A hirtelen szerdai esetszám-növekedést azzal magyarázta, hogy a hosszú hétvége miatt négy-öt napon keresztül kevés tesztet végeztek. “Az esetszámok jövő héten várhatóan ismét növekedni fognak” – tette hozzá.

A delta-variáns a megbetegedések 20-25 százalékát okozza

Az egészségügyi miniszter elmondta, a delta-variáns a koronavírusos megbetegedések mintegy 20-25 százalékét okozza jelenleg.

Alexandru Rafila rámutatott, a vírus delta változata még mindig terjed az országban és okoz súlyos megbetegedéseket. Jelenleg az esetek 20-25 százalékáért tehető felelőssé ez a variáns.

A miniszter beszélt arról is, hogy a koronavírusos betegeknek szánt összesen mintegy 25 ezer kórházi ágy egyharmada foglalt jelenleg: míg január 16-án 16 százalékos volt az ágyak kihasználtsága, 11 nap alatt 32 százalékra nőtt ez az arány. “Még távol állunk az iskolák bezárásával járó 75 százalékos kihasználtságtól” – fogalmazott.

A koronavírusos gyerekeknek elkülönített mintegy 1400 kórházi ágyból 655 (44,5 százalék) foglalt.

Az intenzív terápiás ágyak kihasználtsága 25 százalékról 37 százalékra nőtt az elmúlt tíz napban. A gyerekeknek fenntartott intenzív terápiás ágyak 12 százaléka foglalt jelenleg – ismertette az adatokat Rafila. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.