Felhívás!

Rafila: a magas esetszám ellenére nem olyan nagy a kórházakra nehezedő nyomás

Rafila: a magas esetszám ellenére nem olyan nagy a kórházakra nehezedő nyomás Románia

A koronavírusos megbetegedések magas száma ellenére most nem nehezedik akkora nyomás a kórházakra, mint a járvány negyedik hulláma alatt – jelentette ki kedden Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Míg hétfőn 21 gyermeket ápoltak az intenzív osztályon, keddre már tizenkettőre csökkent a számuk. Ugyanez a helyzet a kórházi osztályokon is: hétfőn 338 gyermek szorult ápolásra, keddre már eggyel kevesebb, annak ellenére, hogy az új esetek száma robbanásszerűen megnövekedett egy nap alatt. Ez a tendencia a felnőttek esetében is érvényes, az esetszámok növekedése ellenére a kórházakra nehezedő nyomás kisebb, mint a korábbi hullám esetén – mutatott rá a tárcavezető a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet által szervezett vitán.

Hangsúlyozta, nem tartják nyitva az iskolákat “bármilyen áron”, azonban úgy véli, hogy a hagyományos tanítás megszakítása “komoly következményekkel” jár a tanulók előmenetelére.

“Az INSP munkatársaival és az egészségügyi minisztérium képviselőivel meg akartuk találni a középutat, a kiegyensúlyozott utat az iskolák nyitva tartására, hogy a gyermekek egészségét ne fenyegesse komoly veszély, és hogy a lehető legtovább tartson a szemtől szembeni oktatás” – mutatott rá Rafila, hangsúlyozva, az az intézkedés, amely szerint a Covid-kórházak 75 százalékos leterheltsége esetén függesztik fel a jelenléti oktatást, megegyezik egy, az Egyesült Államokban is megfogalmazott ajánlással.

Hangsúlyozta, hétfőn a koronavírusos pácienseknek fenntartott kórházi ágyak 17 százaléka volt foglalt országos szinten, és Tulcea megyében volt a legmagasabb ez az arány, 45%-os.

Arra is rámutatott, hogy hétfőn már 3000 háziorvos kötött szerződést a megyei egészségbiztosítókkal a rendelőben történő tesztelésre, a fertőzöttek egészségi állapotának felmérésére, illetve kezelésére, és ez remélhetőleg szintén hozzá fog járulni a kórházak tehermentesítéséhez és a 4. hullámban tapasztalt nagy számú elhalálozás elkerüléséhez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.